RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Питання може встати руба: експерти дали прогноз про долю переговорів в Мінську

На тлі заборон на авіаперельоти між Україною і Білоруссю викликає побоювання подальша доля Мінська, як переговорного майданчика по врегулюванню конфлікту на Донбасі.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

"Мінськ вже не розглядається як нейтральний майданчик. Навіть теоретично. Серпнева ситуація минулого року, невизнання підсумків президентських виборів в Білорусі і нинішня історія з літаком Ryanair - основні фактори, які принципово не дозволяють вести будь-які переговори за сприяння Мінська. Рішення примусово посадити авіаборт має ознаки дій держави-терориста", - заявив дипломат, посол України в Білорусі в 2010-2011 роках Роман Безсмертний.

Олександр Лукашенко до останнього тримався за Україну. У 2014 році він, завдяки кремлівській агресії, в один момент з "останнього диктатора Європи" перетворився на респектабельного посередника, до якого верхівка ЄС їде на переговори про війну і мир.

Навіть публічні заяви українських політиків і дипломатів про пошук заміни Мінську, не бентежили білоруського диктатора.

"Слухайте, ви вважаєте, що робота Тристоронньої контактної групи - подарунок Лукашенку? Да, ні. Тоді попросили президенти Порошенко, Путін. Всі погодилися, що так, в Мінську. Це близько і політично вигідно. Забезпечували все, що тільки українці хотіли. Кажуть , є бажання в інше місце перенести. І заради Бога. Якщо Україні це вигідно і піде на користь, ми будемо тільки вітати", - сказав Олександр Лукашенко на зустрічі зі скандальним українським нардепом Євгеном Шевченком.

Подібні заяви були політичним кокетством, адже в адміністрації Лукашенка розуміли, що знайти заміну Мінську буде непросто через позицію МЗС РФ. Але після історії з захопленням Романа Протасевича і економічних санкцій з боку ЄС, питання пошуку іншого майданчика може встати ребром.

"Посередництво Мінська - це більше дипломатична метафора. Мінськ став одним з символічних місць міжнародних переговорів, враховуючи досвід переговорів щодо Нагірного Карабаху. Але Білорусь як держава і білоруська дипломатія не є посередниками щодо Донбасу, цю роль виконує ОБСЄ. До речі, було б логічно, якщо б саме ОБСЄ займалися вибором місць подальших переговорів, що знизило б зайвий символізм і спекуляції на назвах документів", - пояснив політичний експерт, керівник Strategic Group Sofia Андрій Єрмолаєв.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Та хоч в Бобруйськ: чи потрібно переносити з Мінська переговори по Донбасу.