Байден прибув до Брюсселя: названо головні теми переговорів на саміті НАТО

Президент США Джо Байден, в рамках свого європейського турне, увечері 13 червня прибув до Брюсселя, де візьме участь в самітах НАТО і ЄС.

Згідно інформаційній довідці Білого дому, на зустрічі лідерів НАТО, яка відбудеться 14 червня, Байден підкреслить відданість США статті 5 Північноатлантичного договору про колективну оборону, пише "Голос Америки".

За словами Байдена, він направить свої зусилля на відновлення відносин з союзниками після чотирьох непростих років президентства Дональда Трампа, який вивів США з глобальної угоди по клімату, і навіть в якийсь момент погрожував вийти з НАТО.

Крім того, глава Сполучених Штатів планує підкреслити "непорушну прихильність США до статті 5" Північноатлантичного договору. У ній записано, що атака на одного члена альянсу розглядається як атака на всіх.

"Лідери країн-союзниць дадуть старт ряду ініціатив, спрямованих на те, щоб НАТО продовжувало забезпечувати безпеку наших громадян до 2030 року і далі", - йдеться в документі.

Разом з тим, на саміті може бути прийнято рішення про перегляд Стратегічної концепції НАТО - рамкової основи, яка буде визначати підхід Альянсу до стратегічного оточення, що міняється, в тому числі і агресивну політику і дії Росії.

Також на порядку денному прийняття нової політики НАТО в галузі кібероборони і узгодження плану дій в області кліматичної безпеки.

Читайте також матеріал "Апострофа": Світове турне Байдена: які сигнали передасть американський президент всьому світу.