RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

27 квітня

Всі новини

В Україні готують реєстр заборонених сайтів: кого будуть блокувати

У четвер, 8 липня, Рада безпеки та оборони України прийняла остаточне рішення про створення реєстру заборонених сайтів.

Про це повідомив член робочої групи з питань технічної реалізації реєстру Максим Тульєв на своє сторінці в Facebook.

"Сьогодні на РНБО було прийнято остаточне рішення про створення реєстру заборонених сайтів - того самого Укркомнадзора, яким ми один одного лякали жартома і який ще рік тому здавався просто абсолютно неможливим в Україні", - йдеться в повідомленні.

Також Тульєв написав, що група, до якої він входить, буде займатися питаннями технічної реалізації реєстру.

Тульєв пояснив виданню dev.ua, що зазначений реєстр створюється на прохання великих операторів для кращого розуміння того, які сайти підлягають блокуванню, а які - ні.

Також він припустив, що управлятиме реєстром РНБО.

Крім того, Максим Тульєев повідомив виданню НВ Бізнес, що робоча група почне працювати вже з понеділка. Також він додав, що політичне рішення про створення реєстру вже прийнято.

"В українському законодавстві не прописано, крім рішення суду по дитячої порнографії, не прописано як саме має відбуватися це блокування... Наше оспорювання в ЄСПЛ зараз будується на тому, що в Україні немає процедури та немає законної підстави щось заблокувати", - зазначив Тульєв.

За його словами в РНБО хочуть розробити технічні вимоги до блокування, які роз'яснять порядок блокування сайтів операторами, і зроблять цей механізм зрозумілим і прозорим.

Нагадаємо, раніше за клопотанням адвоката Марини Мкртичевой в інтересах Павла Барбула Печерський суд наклав арешт на доменні імена дванадцяти вебресурсів і зобов'язав національних операторів телекомунікацій закрити до них доступ користувачів мережі Інтернет на території України. У цей список потрапив і "Апостроф".

Пізніше доступ до них було розблоковано, а в МВС заявили, що Печерський суд не мав права починати розгляд клопотання про блокування в Україні сайтів ЗМІ і його рішення є неналежним.