RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Саботаж судової реформи: на Банковій торпедують ідеї Зеленського

Судову реформу, яку просуває глава держави, торпедують. Причому, схоже, роблять це в самому ж Офісі президента.

Варто відзначити, що зустріч з послами західних країн стала наслідком дій Ради суддів, яка зібралася 13 вересня, але не змогла вибрати від себе трьох членів Етичної ради, які повинні контролювати чесноти членів Вищої ради правосуддя. Показово, що жоден з кандидатів не набрав необхідної кількості голосів під час таємного голосування. За кандидатів проголосувало лише 4 члени Ради суддів з 26.

Експерти заговорили про саботаж. Зокрема, Центр протидії корупції заявив, що до "зриву судової реформи" причетна голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

"Зривом судової реформи керувала в тому числі Валентина Данішевська - голова Верховного Суду (супер-пупер реформованого Порошенком)... Потім Данішевська бігала по міжнародниках (навіть в Брюссель їздила), щоб переконати їх не підтримувати негайне очищення ВРП. Попри її старання, міжнародні партнери підтримали реформу і делегували своїх експертів, отже, жодного реального впливу на цю середу вона не має, а всі її зустрічі з ними мають лише протокольний характер... Коли всі попередні зусилля провалилися, судова мафія заблокувала судову реформу руками Ради суддів", - відзначили експерти з ЦПК.

Вже 17 вересня, на наступний день після зустрічі з міжнародними партнерами, Верховний суд продовжив добивати судову реформу. На засіданні Пленуму ВС хотіли відправити закон №1635 щодо перезапуску Вищої ради правосуддя на розгляд Конституційного суду - що фактично "поховало" б всю реформу. Нагадаємо, КС давно перебуває в "контрах" з Банковою і його рішення можна легко спрогнозувати.

В кінцевому підсумку Верховний суд все-таки прийняв рішення зробити паузу до 8 жовтня. На думку експертів, за цей час союзники Данішевської в ОП спробують домогтися звільнення Смирнова. Після чого Верховний суд зможе спокійно поставити крапку в даному питанні, відправивши закон в КС. Щоб все було як раніше...

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Судову реформу - на "стоп-кран"