Байден підписав оборонний бюджет: яку допомогу отримає Україна

Президентом США Джо Байденом було підписано Закон про асигнування національної оборони (NDAA), що передбачає визначення фінансування основних напрямів оборонної політики США, а також – виділення допомоги щодо безпеки України.

Про це у понеділок, 27 грудня, повідомило видання The Hill із посиланням на Білий дім.

“Палата представників прийняла цей законопроект переважною більшістю на двопартійній основі (363 проти 70) на початку грудня, а пізніше й Сенат ухвалив документ 88 голосами проти 11-ти”, - йдеться у повідомленні.

Згідно документу, передбачається виділення владою США оборонної допомоги для України у 2022 фінансовому році на 300 мільйонів доларів. Крім того, з бюджету США буде витрачено 4 мільярди доларів на Європейську ініціативу стримування, спрямовану на протидію російській агресії, а також 150 млн доларів на співробітництво у сфері безпеки з регіоном Балтії.

Серед інших положень NDAA-2022 йдеться також про продовження обмеження для співпраці між США і Росією у військовій сфері, а також забороняється виділяти будь-які засоби або провадити діяльність, яка визнаватиме суверенітет РФ над українським Кримом.

У законопроекті також міститься норма, яка зобов’язує міністра оборони США й державного секретаря надавати регулярні звіти Конгресу про операції та кампанії впливу Росії, спрямовані проти союзників і партнерів США. Уряд має також звітувати про заходи протидії такій діяльності РФ.

Відомо, що NDAA-2022 передбачає виділення 740 млрд доларів безпосередньо на потреби Пентагону, що перевищує на 25 млрд доларів запит, поданий спочатку президентом Джо Байденом. Решта коштів виділятиметься на супутні програми, які визначатимуть, зокрема, оборонну політику США за кордоном.

Раніше ми писали, що у Сенаті США хочуть ще більше посилити Україну.