RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Брифінг ДБР щодо "вугільної" справи Порошенка: відео і всі подробниці

У понеділок, 17 січня, Державне бюро розслідувань оприлюднило деталі справи щодо постачання вугілля з ОРДЛО у 2014-2015 роках, у якому фігурує екс-президент України Петро Порошенко.

Про це повідомляє "Апостроф".

Як заявила під час брифінгу представник ГБР Тетяна Сап'ян, у жовтні 2014 року представники найвищого політичного керівництва Російської Федерації вирішили залучити кума Володимира Путіна Віктора Медведчука до підривної діяльності на території України.

У ДБР зазначили, що Медведчук, маючи власні політичні амбіції, погодився на пропозицію росіян. Проте розуміючи, що самостійно мети не досягти, кум Путіна досяг домовленостей із п'ятим президентом України.

При цьому, за словами Сап'ян, у період із серпня по жовтень 2014 року українська влада вживала заходів для диверсифікації постачання вугілля. Так, 14 серпня 2014 року міністр енергетики України Юрій Продан рекомендував укласти контракт на імпорт мільйона тонн вугілля із ПАР. "Центренерго" уклало відповідний контракт із компанією, яка зобов'язалася постачати вугілля в Україну.

Вже у листопаді 2014 року Продан підписав наказ про припинення виробничої та господарської діяльності тих підприємств, які належали до сфер Міненерговугілля та перебували на той момент в ОРДЛО.

У свою чергу, Медведчук разом із вищим керівництвом РФ, бажаючи зберегти в Україні штучний дефіцит вугілля, розробили відповідний план. Медведчук виконував роль комунікатора з Кремлем, а Порошенко взяв на себе управлінські, кадрові питання та адміністративний вплив, заявила представниця ДБР – крім цього Медведчук залучив до схеми Сергія Кузяру, який мав зв'язки з лідерами бойовиків ОРДЛО.

Потім, у листопаді 2015 року, на засіданні РНБО Порошенко висловив сумніви як вугілля з ПАР і дав доручення Генпрокуратурі та Міністерству внутрішніх справ перевірити контракти, зазначають у ДБР. Після цього в офісі Міненерго пройшли обшуки, внаслідок яких контракт із ПАР не було виконано.

Нагадаємо, п'ятий президент України (2014-2019) Петро Порошенко повернувся з-за кордону до України.

Також нагадаємо, що в ДБР вважають, що Порошенко ухиляється від слідства, тому отримав ордер на примусову доставку до суду для обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.