RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Криму окупанти продовжують репресії: фото та відео

У Криму окупанти вкотре провели масштабні обшуки в будинках кримськотатарських активістів.

Про це повідомила ГО "Кримська солідарність". на сторінці Facebook.

Інцидент стався вночі у середу, 9 лютого.

Так, у Білогірському районі Криму слідчі дії проводилися у активіста “Кримської солідарності” Марлена Мустафаєва, який у 2017 році був у одиночному пікеті проти репресій у Криму. Крім того, він регулярно надавав соціальну та побутову допомогу сім'ям політв'язнів. Як з'ясував чоловік, його забрали у відділенні ФСБ у Сімферополі. Удома залишилися 2 доньки.

У Бахчисарайському районі затримали Ансара Османова, активного відвідувача судів із політично мотивованих справ. Дружина розповіла, що о 4-й ранку її розбудив чоловік, коли у двері постукали. Зовні на них чекало близько 15 людей та молодий слідчий. Те, що відбувалося, знімала жінка, співробітниця з відеокамерою. Обшук розпочався із дитячої кімнати, при цьому діти помітили, що силовики поклали невідомі книги під матрац. В одного із синів телефон відібрали силою. Пізніше Ансара Османова відвезли до Управління ФСБ РФ містом Севастополю. У нього вдома лишилося п'ятеро дітей, серед яких четверо — неповнолітні.

У Балаклавському районі спецслужби обшукали та затримали брата політв'язня Енвера Сейтосманова, засудженого на 17 років позбавлення волі, Ернеста Сейтосманова. До цього вже неодноразово проводилися обшуки в будинку. Чоловіка відвезли до Севастопольського відділення УФСБ.

Мати затриманого Гульсума Сейдаметова поділилася подробицями обшуку. Вона розповіла, що близько 5 години ранку до них у будинок зайшов натовп людей, які згодом відвезли її сина. Він відмовлявся йти, проте силовики погрожували забрати його силою. Її молодшого сина – 34-річного Енвера Сейтосманова затримали та заарештували 10 травня 2018 року у селі Тилове Балаклавського району, у Севастополі. Через півроку його засудили до 17 років суворого режиму, визнавши його винним в організації діяльності терористичної організації за ч. 2 ст.205.5 КК РФ.

До Аметхана Абдулвапова силовики прийшли до мікрорайону Біле-5 Сімферопольського району Криму. Його також доставили до УФСБ містом Сімферополя. Без батька вдома залишилися дві маленькі дитини.

За даними ПЦ "Меморіал", визнаного в Росії іноагентом, дана хвиля переслідувань почалася 14 лютого 2003 року, коли Верховний Суд РФ, розглянувши у закритому судовому засіданні цивільну справу за заявою Генерального прокурора РФ, визнав терористичними 15 ісламських організацій та заборонив їхню діяльність на території РФ.

Правозахисники вважають, що антиекстремістське та антитерористичне законодавство Росії послідовно перетворюється на репресивний інструмент боротьби з інакодумством та мирними зборами.

Усього за даною категорією справ у Криму вже затримано 85 осіб, 40 із них винесли вироки на тривалі терміни ув'язнення - від 7 до 19 років позбавлення волі.

Раніше ми писали про переслідування кримських татар російськими окупантами з фото, прізвищами та статистикою з 2014 року.