RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Україна може відмовитись від вступу в НАТО: дипломат назвав причину

Український посол у Британії Вадим Пристайко допустив можливу відмову України від вступу в НАТО через загрозу російської військової ескалації. У Міністерстві закордонних справ запевняють, що слова посла - неправильно трактовані.

Таке припущення посол Вадим Пристайко озвучив на BBC Radio 5 Live.

Дипломат відповів на запитання ведучого про те, чи могла б Україна відмовитися від планів вступати в НАТО: "Ми могли б". Це був би вимушений крок, зважаючи на нинішню загрозу, уточнив він.

Він розповів, що 40-мільйонна країна ставить питання: як виживемо, якщо вони Росія прийде завтра? Адже Україна може залишитися беззахисною тоді, як всі західні сусіди - члени НАТО, зазначив Пристайко.

Ведучий перепитав, чи дійсно посол має на увазі відмову від курсу на НАТО?

"Так, ви праві, це те, що записано в нашій Конституції. Я зараз частково йду проти головного документа, що ми маємо. Коли я кажу це, що ми гнучкі, намагаючись знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться пройти через якісь серйозні поступки, це те, що ми можемо зробити. Безперечно".

Посол переконаний, що вступ України в НАТО суттєво не вплине на безпекову ситуацію для Росії, адже російська територія давно оточена країнами НАТО, а відтак - і Україна нічого особливо не змінить.

"Польща є членом НАТО, Словаччина, Угорщина, Румунія, Болгарія, Туреччина, Всі ці країни, які межують з Росією, вже є членами НАТО. Це не змінило безпекову ситуацію. Це не змінило безпеку для Росії. Тож Україна також особливо не змінить цього. Це (ред. - вступ в НАТО) небезпека не для народу Росії, не для території Росії, а для конкретного режиму, що вони мають просто зараз", - наголосив посадовець.

У Міністерстві закордонних справ прокоментували дані слова українського посла щодо відмови від членства в НАТО через загрозу війни з РФ. У відомстві наголосили, що їх неправильно трактували, адже вони вирвані з контексту. Так, речник МЗС Олег Ніколенко наголосив, що жодні рішення в зовнішній політиці нашої держави не можуть бути ухвалені попри Конституцію України, хоч Україна заради миру та збереження життів наших громадян готова йти на будь-які формати діалогів.

"...посол Пристайко слушно зазначив в інтерв'ю, що перспектива членства в НАТО закріплена в Конституції України, але Україна наразі не є членом НАТО чи іншого безпекового альянсу. Тож ключовим для нашої країни стає питання гарантій безпеки. Безперечно, найкращою такою гарантією був би негайний прийом України до Альянсу. Але загрози Україні існують тут і зараз, відтак пошук відповіді на питання гарантій стає фундаментальним нагальним завданням", - наголосив спікер МЗС.

Нагадаємо, що "Апостроф" відстежує всі подробиці щодо можливого вторгнення військ Росії в Україну.