RU  UA  EN

Вівторок, 21 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

21 травня

Всі новини

Офіційне оголошення війни та анексія Донбасу: на Заході дали прогноз дій Путіна

Російський диктатор Путін 9 травня може офіційно оголосити війну Україні, що слугуватиме приводом для загальної мобілізації. Водночас за іншим сценарієм можлива анексія окупованих Луганщини та Донеччини, наступ на Одесу чи проголошення контролю над Маріуполем.

Про це повідомляють у CNN з посиланням на високопосадовців США й інших західних країн.

Захід давно вважає, що Путін використає символічність і пропагандистську цінність 9 травня, щоб оголосити або про "воєнні досягнення" у війні проти України, або про ескалацію бойових дій для виправдання загальної мобілізації, або все разом.

За інформацією CNN, офіційні особи розглядають сценарій, коли Путін оголошує війну України, замість так званої "спеціальної військової операції" на 9 травня.

"Я думаю, що він спробує відмовитися від своєї "спеціальної операції", - заявив минулого тижня міністр оборони Великої Британії Бен Уоллес радіо LBC. - Він готує ґрунт для того, щоб мати можливість сказати: "Дивіться, тепер це війна проти нацистів, і мені потрібно більше людей. Мені потрібно більше російського гарматного м'яса".

Зазначається, що офіційне проголошення війни 9 травня може підвищити громадську думку на користь вторгнення та надихнути росіян. Окрім того, це дозволить Путіну мобілізувати резерви та закликати строковиків, оскільки російське окупаційне військо потребує свіжого гарматного м'яса.

Водночас у CNN пишуть, за іншими сценаріями на 9 травня можуть бути анексія Луганської та Донецької областей, серйозний наступ на Одесу або проголошення повного контролю над Маріуполем.

Ще 2 травня представник Держдепартаменту США Нед Прайс сказав про вагомі причини вважати, що росіяни зроблять усе можливе для використання 9 травня з пропагандистською метою.

"Ми бачили, як росіяни справді подвоїли свої пропагандистські зусилля, мабуть, майже напевно, щоб відволікти від своїх тактичних та стратегічних невдач на полі бою в Україні", - заявив Прайс.

Також він додав про чутки, що країни-терорист Росія може фіційно оголосити війну 9 травня, і сказав, що "було б великою іронією, якби Москва використала "День Перемоги" для оголошення війни".

Нед Прайс аргументував це так: збільшення кількості призовників без оголошення війни стало б для них визнанням, що "їхні військові зусилля зазнають невдачі, що вони борсаються у своїй військовій кампанії та військових цілях".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що головний розвідник назвав два варіанти, чим закінчиться для Росії війна проти України.