RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Зрив нафтового ембарго проти Росії: як Європа обійде шантаж Угорщини

В черговий раз посли ЄС не змогли одноголосно ухвалити шостий пакет санкцій проти Росії, що пов'язано з непримиренною позицією Угорщини запроваджувати нафтове ембарго проти РФ. Тому деякі члени Євросоюзу, зокрема і президент Єврокомісії, пропонують прийняти наступний пакет санкцій проти РФ як рішення 26 країн із 27-ми.

Про це розповідає "Апостроф".

Дієвих інструментів примусу окремих країн до дотримання загальноєвропейської політики – немає. Тому ЕС доводиться шукати нові шляхи вирішення проблеми. Так, із пропозицією про прийняття шостого пакету санкцій проти Росії без участі Угорщини виступили троє представників Німеччини: президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн, віцепрезидентка Європарламенту Катаріна Барлі та міністр економіки Німеччини Роберт Хабек.

"Якщо президент Єврокомісії каже, що ми робимо це як 26 країн, без Угорщини, то я завжди підтримаю такий шлях", - заявив Роберт Хабек.

Як нам повідомив аналітик DiXi Group Андрій Урста, хоч прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан і прикривається своєю перешкодою прийняття санкцій для обмеження російської агресії турботою про власний народ і "непоправні економічні наслідки" після відмови від нафти країни-агресора, справжня причина не в цьому.

"Ця країна має досить значні можливості для диверсифікації постачання. Зокрема з портів Адріатичного моря. Ці постачання дозволять завантажити угорські НПЗ принаймні на 75%. Тож Угорщина скоріше не хоче відмовлятися від російської нафти, ніж не може. Разом з тим, частина потужностей угорських НПЗ потребуватиме інвестицій для повного переходу на неросійську сировину", - уточнив експерт.

За його словами, причина у давніх симпатіях Орбана російського диктатора Володимира Путіна. Прем'єр Угорщини давно використовує механізми ЄС та НАТО для блокування чи затягування ініціатив, що обмежують російську агресію.

"Ситуація, в якій одна держава, яка отримує фінансування з європейських фондів, починає диктувати умови 26 іншим країнам, серед яких такі економічні гіганти та донори як Німеччина та Франція, є досить абсурдною", - вважає Урста.

Детальніше читайте у матеріалі "Апострофа": ”Розумне” ембарго на російську нафту: як Євросоюзу подолати шантаж Орбана