RU  UA

Не йдеться про вступ до НАТО протягом війни: чого очікує Україна від саміту у Вільнюсі

На саміті країн Північноатлантичного Альянсу, який відбудеться 11-12 липня у Вільнюсі, Україні, можливо, запропонують план дій щодо членства й допомогу союзників з виконання цього плану, але про вступ до НАТО протягом війни не йдеться.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів політолог Володимир Фесенко.

Читайте: Що Україна отримає від саміту НАТО: президент Литви натякнув на важливі рішення

Він зазначив, що поки в країні тривають бойові дії, цього не буде, й про це знають політики, експертна спільнота, про це знають й в Офісі президента.

"Про що йдеться? Йдеться про те, щоб на вільнюському саміті пролунали сигнали, що ми не колись в абстрактній перспективі будемо в НАТО, а будемо після завершення війни. Розпочнеться процедура вступу України до НАТО", - зауважив він.

Політолог підкреслив, що для нас важливо, й про це також йдуть переговори, але Київ наполягає на тому, щоб Україна вступала в НАТО за процедурою, за якою вступила Фінляндія і зараз наближається до вступу Швеція, тобто без перехідного періоду, без Плану дії щодо членства в НАТО, хоча у деяких наших партнерів є застереження з цього приводу.

Також Україна вимагатиме гарантій безпеки на період до нашого членства, - не виключає експерт.

"По гарантіях безпеки, я думаю, з дуже високою ймовірністю це питання буде зазначено в підсумковому документі саміту НАТО у Вільнюсі. Там, я думаю, буде заявлено, що Північноатлантичний альянс або країни Північноатлантичного альянсу будуть надавати Україні гарантії безпеки до того моменту, як Україна стане членом НАТО", - розповів Володимир Фесенко.

За його словами під "гарантіями" мається на увазі те саме, що країна зараз отримує від партнерів – зброя, боєприпаси.

"Крім того, зараз обговорюються питання про те, щоб ми отримували після завершення війни західні оборонні технології для того, щоб ми самі могли виробляти певні види зброї", - зазначив він, додавши, що у цьому "пакеті" напевно будуть продовження санкцій проти країни-агресора.

"Щодо запрошення України до членства в НАТО – Україна, на мій погляд, запропонувала цікавий варіант, його озвучив керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Це запрошення для України вступити в НАТО, але з відкритою датою", - резюмував політолог.

Читайте також матеріал "Апострофа": Прийняти не можна кинути: що чекає на Україну на майбутньому саміті НАТО

  • Вас може зацікавити:

Спочатку наступ, потім літаки: у НАТО зробили цинічну заяву щодо України

У Сенаті Франції закликають заявити на саміті у Вільнюсі, що Україна стане членом НАТО

Віце-спікер парламенту Великобританії закликав прокласти шлях членства України в НАТО у Вільнюсі