RU  UA  EN

Неділя, 30 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 червня

28 червня

Всі новини

НАТО запропонує Україні нову структуру для координації допомоги

Під час саміту НАТО, що запланований на 9-11 липня, Альянс представить Україні пропозицію створити нову штаб-квартиру для управління військовою допомогою – ця нова місія координуватиме надання різних видів військової допомоги Україні та стане гарантією довгострокової прихильності.

Про це йдеться у повідомленні від The New York Times з посиланням на офіційних осіб.

Варто згадати, що саміт НАТО у Вашингтоні відбудеться в період з 9 по 11 липня – зустріч буде присвячена 75-річчю створення Альянсу.

Саме тоді Альянс запропонує Україні нову штаб-квартиру для управління військовою допомогою. Це рішення, за повідомленнями NYT, ще раз запевнить довгострокову відданість Альянсу безпеці країни.

За словами чиновників, НАТО оголосить згоду створити в Німеччині місію для координації всіх видів допомоги Україні в довгостроковій перспективі. Цей крок має стати потужним сигналом про союзницьку прихильність, як для Києва, так і для Москви, яка сподівається на те, що Захід втомиться надавати Україні підтримку.

"Оскільки місія працюватиме під егідою НАТО, вона покликана функціонувати, навіть якщо Дональд Трамп, гострий критик Альянсу і допомоги Україні, переможе на виборах президента США в листопаді", – зауважується в повідомленні.

Як передає NYT, нова місія "об'єднає під однією парасолькою діяльність нинішньої "коаліції можливостей" країн, які надають різні види військової допомоги Україні" – від ППО та артилерії до F-16, підготовки військових та іншої допомоги. Крім того, здійснюватиметься координація підготовки українських військовослужбовців у союзних країнах і довгострокових двосторонніх угод про безпеку.

Чиновники зауважують, що всі члени Альянсу згодні на створення місії, тож про це буде оголошено на саміті.

Місія "Допомога НАТО з безпеки і тренування для України" (NSATU) буде працювати над зменшенням дублювання і ускладнень, пов'язаних з різними видами озброєнь, що надсилаються в Україну: "Об'єднання всіх основних напрямків допомоги та навчання під єдиним командуванням покликане впорядкувати потік і зробити його більш послідовним".

Сама місія базуватиметься на військовому об'єкті США у Вісбадені, Німеччина – її очолить генерал, що підпорядковуватиметься головнокомандувачу НАТО і США в Європі. Колишній американський посол в НАТО Іво Даалдер вважає:

"Підпорядкування місії генералу Каволі захистить її від будь-яких політичних змін у Вашингтоні".

Раніше ми також повідомляли, чи чекати Україні прориву від саміту НАТО у Вашингтоні.