RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

Україну - в НАТО, ЗСУ – в Європу: основні пункти "мирного плану" Джонсона

Колишній премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявив, що кандидат в президенти США Дональд Трамп може встановити мир в Україні на "правильних умовах"

Власне бачення цього він розкрив у своїй колонці для видання Daily Mail.

Джонсон запевняє, що Трамп розуміє реальну ситуацію: поразка України буде поразкою Америки, а якщо Путін переможе в Україні, то він не зупиниться на досягнутому.

"Я вірю, що Трамп може покласти їй (війні - "Апостроф") край — на правильних умовах для України і Заходу. Я підкреслюю, що я не можу бути впевненим, що саме він робив би, якби був обраний. Але це те, що він міг зробити", — написав Джонсон.

За словами Джонсона, першочерговим завдання має стати "зміцнення руки Заходу і зміцнення України". Дональд Трамп, на його думку, в разі обрання президентом США міг би припинити бюрократичну тяганину і зволікання, дати українцям усі дозволи на застосування зброї, які їм потрібні, а потім, коли війська Путіна знову відштовхнуть, він міг би запропонувати угоду.

"Путіну доведеться відійти принаймні до кордонів, які були до вторгнення у 2022 році, і щоб уникнути майбутніх конфліктів і невизначеності, решта України має бути визнана вільною країною, здатною вибирати свою долю в ЄС і НАТО", — написав Джонсон.

Як наголосив Джонсон, Україна наразі має мільйонну армію, військові ЗСУ вже добре навчились користуватись технікою НАТО і являють собою найефективнішу силу проти РФ. Він переконаний, що українські військові могли б "замінити частину з 70 тисяч американських військових, які все ще перебувають в Європі". Це повинно заощадити американські гроші, повернути військових США додому, а європейців підштовхнути до того, щоб вони виділяли більше на власну оборону.

Також Джонсон окреслив "плюси", як в такому випадку отримав би Путін.

"Я вважаю, що є всі види стимулів, які можуть спрацювати з Путіним. Він, звичайно, міг би стверджувати, що "спеціальна військова операція" — або ж вторгнення — була успішною, і що він денацифікував Україну. Можуть бути спеціальні засоби захисту для носіїв російської мови", — додав Джонсон.

Таким чином, США отримали б реальну перспективу деякого глобального зближення з Росією, а Путін — повернення до тих часів, коли Росія була шанованим партнером G8 і навіть НАТО. Однак цього результату можна досягнути лише силою - Білий дім зможе показати, що міжнародні кордони потрібно поважати і що радянську імперію неможливо відновити силою.

"Це означає підтримку українців до кінця. Якби Трамп був у Білому домі, я не думаю, що Путін був би настільки безрозсудним і злочинним, щоб вторгнутися в Україну. Ніколи не забувайте, що саме Трамп, а не Обама чи Байден, дав українцям протитанкову зброю Javelin, яка мала вирішальну роль у битві за Київ у 2022 році. Трамп уже має досвід рішучого військового втручання від імені української демократії", — заявив Джонсон.

На думку Джонсона, перемога України може прокласти для США шлях для нових і набагато кращих відносин з Росією і стала б великою перемогою для Америки і для всього світу.

"Я не кажу, що буде легко. Це забере сили. Це потребує рішучості. Для цього знадобляться сталеві нерви. У Батлері, штат Пенсільванія, Дональд Трамп продемонстрував, що він має достатню мужність для цієї роботи", — підсумував Джонсон.

Нагадаємо, у ніч на суботу, 20 липня, президент України Володимир Зеленський поговорив телефоном з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом та домовився з ним про зустріч.