RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

Автор «мирного плану» Трампа по Україні зробив заяву

Кіт Келлогг, один з авторів плану щодо завершення війни в Україні, який передбачає спонукання України та Росії якнайшвидше розпочати мирні переговори, заявив, що ніхто ніколи не говорив про примус щодо поступу територією. Називає цей план "варіантом" у спробі пошуку виходу.

Цей "мирний план" колишній радник адміністрації Трампа, співголова Центру американської безпеки в AFPI Кіт Келлог прокоментував в інтерв'ю для "Голосу Америки".

Варто нагадати, що нещодавно агентство Reuters повідомляло, що радники колишнього президента США Дональда Трампа представили йому свої пропозиції щодо завершення війни в Україні, що передбачає спонукання України та Росії якнайшвидше розпочати мирні переговори. Вони назвали це "швидким варіантом врегулювання ситуації". План визначає, що Україна повинна погодитися на заморожування війни та відмовитися від вступу до НАТО на невизначений термін в обмін на військову підтримку партнерів. Це нібито має стримувати Кремль від нового нападу.

Зауважується, що одним з авторів документу вказаний Келлог. Натомість він сам вказав, що більше не є частиною команди Трампа, а цей план – не більш ніж бачення самого Келлога та його колег по AFPI, який не є затвердженим політиком, як це описують у медіа. Він говорить, що це лише варіант, яким можна скористатись:

"Це - варіант, який президент може використати у разі обрання. Почали відразу казати, що це план, затверджений президентом. Ні, зовсім ні", — сказав Келлог в інтерв'ю "Голосу Америки”.

Він також вказав, що описаний у доповіді AFPI сценарій не означає повної відмови України від окупованих територій.

"Ніхто ніколи не казав, що "треба лише змусити українців віддати свої землі росії". Подивіться на ваші втрати. Лише в Україні, залежно від того, з ким ви говорите, вони становлять від 100 тисяч до 130 тисяч смертей. Це величезні втрати. У росії їх втричі більше. Отже, ви або повинні знайти спосіб зупинити війну, або ви хочете, щоб вона тривала без чіткого кінця, – говорить Келлог. – І дуже важливо, те, що ми в Америці називаємо "притиснути на гальма". Це не означає, що Україна здається, це не означає, що вони віддають територію, нічого подібного".

В інтерв’ю він також встиг звинуватити адміністрацію Байдена в недостатній допомозі Україні. На його думку, президент США повинен був би "частіше розмовляти з путіним", як це робив Дональд Трамп.

Нагадаємо, раніше Reuters передавав, що два ключових радники Дональда Трампа представили йому план припинення війни Росії в Україні, ймовірно, що у випадку його перемоги на президентських виборах може передбачати надання американської допомоги для України лише у разі згоди розпочати мирні переговори.