RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

29 вересня

Всі новини

Україна відреагувала на рішення Малі розірвати стосунки

Міністерство закордонних справ України вважає рішення Перехідного уряду Республіки Малі щодо розриву дипломатичних відносин недалекоглядним та поспішним.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

Там наголосили, що Україна як жертва неспровокованої повномасштабної війни з боку Росії прагне за підтримки світової спільноти відновити справедливість та повагу до міжнародного права, що "покликане захистити всі країни у світі, зокрема африканські, від посягань на їхні суверенітет, незалежність та територіальну цілісність".

"Україна беззастережно дотримується норм міжнародного права, непорушності суверенітету та територіальної цілісності інших країн та рішуче відкидає звинувачення Перехідного уряду Малі у нібито "підтримці Україною міжнародного тероризму", - йдеться у повідомленні.

У МЗС нагадали, що саме Україна у 20 столітті, будучи серед засновників Організації Об’єднаних Націй, виступала за надання права африканським народам на незалежність та деколонізацію, зокрема Малі.

Тоді як Росія своєю неспровокованою повномасштабною збройною агресією проти України, є руйнівником архітектури міжнародної безпеки. Вона порушує цілі та принципи Статуту ООН про гарантії права країн Африки на своє вільне майбутнє.

Також Україна зробила значний внесок у регіональну безпеку завдяки "блакитним шоломам", здійснивши низку операцій з підтримки миру під егідою ООН, зокрема упродовж 2019-2021 років у складі Місій ООН у Малі.

У відомстві зауважили, що Республіка Малі не провела ретельного вивчення фактів та обставин інциденту на півночі Малі та не надала жодних доказів щодо причетності України до вказаної події.

Водночас, ігнорується факт того, що підконтрольні Росії приватні військові структури, зокрема "Вагнер", вдаються до терористичних методів та є безпосередньо причетними до низки воєнних злочинів, вбивств мирних людей та жорстокого поводження з військовополоненими як в Україні, так і в країнах Африки.

"Україна залишає за собою право вжити всіх необхідних заходів політико-дипломатичного реагування у відповідь на недружні дії Перехідного уряду Республіки Малі", - додали у МЗС.

Нагадаємо, раніше влада Малі вирішила розірвати дипломатичні відносини з Україною, звинувативши у підтримці міжнародного тероризму.