RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

В Раді розповіли, як можуть покарати нардепа-зрадника Дмитрука

У Верховній Раді прокоментували скандал із втечею за кордон нардепа від групи "Відновлення" Артема Дмитрука і розповіли, чи можуть відібрати у зрадника мандат.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" розповів перший заступник голови комітету з питань регламенту Сергій Євтушок (фракція "Батьківщина").

"Є низка підстав, визначених Конституцією та законами України, відповідно до яких народного депутата можна позбавити мандата. Це вирок суду, якого на сьогодні ще немає, позбавлення громадянства в разі наявності іншого паспорта (це повноваження президента", смерть і добровільне складання повноважень нардепа. Станом на сьогодні немає жодної з перелічених підстав", - розповів Євтушок.

За словами Євтушка, є один спосіб для позбавлення Дмитрука повноважень.

"В разі отримання вироку суду по кримінальному провадженню (відкритому стосовно Дмитрука щодо побиття військового в Києві і нападі на правоохоронця в Одесі - "Апостроф") парламент зможе його виконати і позбавити Дмитрука мандата", - додав Євтушок.

Також перший заступник голови комітету з питань регламенту прокоментував обставини втечі Дмитрука з України.

"Наразі народні депутати обмежені щодо виїзду за кордон згідно з Указом президента, всі закордонні відрядження нардепів можуть відбуватися лише згідно розпорядження голови Верховної Ради України. Йдеться про роботу в парламентських асамблеях НАТО, ОБСЄ, ПАРЄ чи інших органах, але в усіх цих випадках має бути чітка підстава для перетину кордону, яка зазначається в розпорядженні.

Щодо Дмитрука маємо дуже дивну ситуацію - згідно з наявними даними, станом на сьогодні Артем Дмитрук офіційно не перетинав кордон України, але в якийсь спосіб - очевидно, незаконний - виїхав за межі України через Молдову і станом на зараз нібито знаходиться в Італії, в Римі. Тому виникають питання до керівництва Державної прикордонної служби, адже Дмитруку хтось міг допомагати це зробити. Також є питання до очільника Нацполіції Клименка - окрім побиття в Дніпрі і в Одесі, ще є заяви, які фіксують, що пан Дмитрук проводив роботу по дискредитації Збройних Сил України", - додав Євтушок.

Нагадаємо, народному депутату України Артему Дмитруку, який незаконно перетнув молдовський кордон, повідомили про підозру через напади на правоохоронця та військового.

Додамо, що у фракції "Слуга народу", до якої входив та був виключений скандальний нардеп Артем Дмитрук, відреагували на його втечу. Нардеп Дмитро Гурін підтвердив, що Дмитрук втік до Молдови.