RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Хорватський сценарій для України: дипломат розповів, що робити з виборами на окупованому Донбасі

Одним з найбільш дискусійних питань в Україні є проведення виборів на нині непідконтрольних Києву територіях, але в Хорватії було таке ж гаряче обговорення.

Про це "Апострофу" заявив колишній посол України в Хорватії та в Боснії і Герцеговині, радник міністра з питань тимчасово окупованих територій Олександр Левченко.

За його словами, було б дивно, якби подібні питання не спричинили дискусій.

"Хорвати теж обговорювали, що, хто і яким чином буде контролювати. Всю владу бере на себе міжнародна адміністрація, яка має серйозні важелі для того, щоб провести процес голосування і потім проконтролювати найголовніше - підрахунок голосів. Хорвати також долучили внутрішньо переміщених осіб, які не змогли поїхати на малу батьківщину в день волевиявлення, і відкрили дільниці по всій країні, тому всі, хто хотів проголосувати на місцевих виборах, могли це зробити. Це абсолютно позитивний досвід", - зазначив радник міністра.

Левченко додав, що результати виборів були різні - десь перемогли сепаратисти, десь - прохорватська партія влади, і уряд повинен був все це сприйняти. Після перерахунку результат підтвердили, комісія поставила печатку, і почався процес запуску місцевих органів влади.

"У Вуковарі (битва за Вуковар - найбільша битва Хорватської війни, саме місто стало символом хорватського опору сербській агресії, - ред.), наприклад, не змогли перемогти ні одні, ні інші, але там знайшли компроміс: відбулася перша коаліція сепаратистських і провладних політсил. Вони сформували коаліційну місцеву владу: мер - від правлячої партії, а двоє його заступників - від місцевих сил, і почали працювати", - розповів він.

Дипломат уточнив, що в 15 громадах перемогли провладні сили, в 11 - сепаратисти. Там компактно проживали сербські меншини, і в Вуковарі був такий змішаний результат.

"Мирне життя передбачає певний рівень компромісів. Головне - всі ті, хто переміг, були представниками партій, які зареєструвало Міністерство юстиції в Загребі. Тому всі люди, які стали місцевими депутатами та головами міст, не були військовими злочинцями. Всіх громадян в цілому пробачили, але якщо хочеш обратися в представницький орган - повинен пройти спеціальну перевірку. Тому всі повинні були двічі подумати, чи треба їм балотуватися або краще не варто", - підсумував Левченко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": Якщо Росія мирно не поверне Донбас, Україна перейде до "плану Б" - дипломат.