RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Україну повинні були прийняти в НАТО в обмін на ядерний статус - Тимошенко

Україна повинна була отримати членство в НАТО в обмін на відмову від ядерного статусу, проте через слабку позицію у відстоюванні національних інтересів країна втратила цю можливість, і відмова від зброї став нашою історичною помилкою.

Про це Юлія Тимошенко заявила під час Національного форуму "Нова стратегія миру і безпеки", який проходить в Києві.

"27 років ми вели неефективну дипломатичну, оборонну і безпекову політику. Треба визнати,, що відмова від ядерного статусу - наша історична помилка", - сказала лідер "Батьківщини".

Вона переконана, що ніякі міжнародні гарантії безпеки не працюють, якщо вони не підкріплені надійними механізмами їх виконання.

"Коли ми відмовлялися від ядерної зброї, єдина гарантія, яку ми могли отримати і яка була б непохитною: ми - зброя, а нам - членство в НАТО. Нам би дали таку гарантію, тому що всі були зацікавлені, щоб зброя була знищена. Ми тоді могли стати членами НАТО, якщо б були непохитні у відстоюванні національних інтересів ", - пояснила Юлія Тимошенко.

Голова партії зазначила, що всі країни-члени Альянсу щорічно на систему безпеки і оборони витрачають близько трильйона доларів, країна-агресор РФ - 66 млрд дол., а Україна - трохи більше 2 млрд дол. (За нинішнім курсом дол / грн).

"Чи можемо ми залишатися самотніми поза членством в колективній системі безпеки і оборони НАТО, коли наш військовий бюджет в 30 разів менший, ніж бюджет країни-агресора? Стаття 5 Північноатлантичного договору передбачає, що в разі військової агресії на захист кожної країни-члена стають все . Саме тому багато десятиліть ніхто не йде проти країн НАТО війною ", - сказала вона.

Юлія Тимошенко переконана, що зараз настав час переосмислити суть і функції глобальних систем безпеки в світі: "Вони не можуть стати тільки захистом для купки елітних країн світу. Вони повинні через систему стримування агресора встати на захист людства. І Україна ініціює такий діалог після зміни влади ".