Російська мова, кумівство і "наркоман" Зеленський: головні тези і повне відео виступу Порошенка на ТБ

8 квітня кандидат в президенти України, чинний глава держави Петро Порошенко взяв участь у ток-шоу "Свобода слова", де зробив ряд гучних заяв.

Вибори президента України

За словами Порошенка, він ніколи не мав бажання сподобатися, а займався "важливими питаннями для всього українського суспільства".

"Не можна вірити штампвс, які нав'язуються нам з-за кордону. Розколює виборча кампанія, яка намагається створити штучні образи, які зіштовхують людей. І це точно не український інтерес. 21 квітня вибори закінчиться. Все буде добре. Ми нікому не дамо розколоти країну. Друзі, перша позиція – ми повинні зберегти Україну", - сказав він.

Про "кумівство" в політиці

У разі перемоги на виборах Порошенко пообіцяв зробити все можливе, щоб до влади прийшли справжні професіонали. При цьому глава держави пообіцяв викорінити "кумівство".

"Ніяких бізнес-партнерів, ніяких близьких людей не буде, поки Петро Порошенко є президентом, в тому числі під час другого терміну", - сказав він.

Про майбутні дебати з Зеленським

Порошенко заявив, що готовий брати участь у дебатах 14 і 19 квітня.

"Я точно буду на дебатах. Буду 14-го, буду 19-го і зроблю все можливе, що від мене залежить ... Я буду, щоб у вас було право - ключове право демократії - голосувати після того, як ви отримаєте повну інформацію, а не тільки віртуальний сценарій, написаний політтехнологами", - зазначив він.

Про Зеленського

Прокоментував Порошенко і свою скандальну заяву про те, що його опонент у другому турі Володимир Зеленський може бути наркоманом.

"Я не стверджую, що Володимир Зеленський є наркоманом. Не стверджую і не стверджував, бо я не маю для цього жодних підстав. Я підкреслюю право громадян України мати 100-відсоткові гарантії, що майбутній президент і майбутній Верховний головнокомандувач гарантовано не залежний від наркотиків", - сказав Порошенко.

Про російську та українську мови

За словами Порошенка, мову не потрібно нікому нав'язувати. Президент підкреслив, що за п'ять років його правління ніхто не змушував людей спілкуватися українською мовою.

"Я вважаю, що за ці п'ять років нам вдалося дуже обережно пройти, не змушуючи нікого спілкуватися українською мовою. А навпаки, це стало класно, драйвово, модно. Не тільки спілкуватися, а й слухати українські пісні, дивитися українські фільми і читати українські книги. Вони продаються і люди їх люблять. А ви говорите - "за дужки", - підкреслив Порошенко.

Про українську армію

Порошенко не погодився зі словами Зеленського про те, що армія розколює країну. За словами Порошенка, вона навпаки об'єднує народ.

"Армія сьогодні є державним інститутом, який користується найбільшим рівнем довіри і поваги суспільства", - сказав він.

Про Церкву

Питання віри також об'єднує країну, вважає Порошенко.

"Коли ви говорите, що і церкву треба винести "за дужки". Про що ви говорите? Навпаки, церква повинна об'єднувати. Вона служить. Головне -не тисніть, не захоплюйте храми, не намагайтеся спекулювати Лаврами, священиками, владиками, бо у кожного українця своя дорога до Бога. І не нав'язуйте українцю в яку церкву ходити, він сам без вас розбереться", - сказав президент.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що народний депутат Олег Барна накинувся з кулаками на представника команди кандидата в президенти України Володимира Зеленського.