RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

Комітет виборців зробив фактчекінг заяв членів команди Зеленського: результати

Більша частина заяв представників команди кандидата в президенти, який переміг в першому турі виборів Володимира Зеленського мають маніпулятивний характер і не відповідають дійсності.

Про це повідомляється в дослідженні експертів проекту "Дослівно" Комітету виборців України.

Так, перевірені були заяви представника штабу Дмитра Разумкова, члена штабу Руслана Стефанчука і радниці Зеленського з правових питань Ірини Венедиктової, а також передвиборна програма кандидата в президенти.

Правдивими твердженнями стали наступні:

"У вас в" Мінську ", що написано першим пунктом? Там першим пунктом, не припинення вогню?", - Дмитро Разумков, виступ на телеканалі 29 березня.

"При сьогоднішній системі влади фактично немає процедури, коли, призначивши президента або народного депутата, я можу звільнити його", - Руслан Стефанчук, член штабу Володимира Зеленського, 5 квітня, "Радіо Свобода".

"Коли перед нами постало питання пошуку людини, яка могла би розглядатися на військову посаду, Володимир зустрівся з паном Кривоносом, були досягнуті домовленості. Через два дні ця людина підтримала Петра Порошенко", - Руслан Стефанчук, член штабу Володимира Зеленського, 2 квітня, Громадська телебачення.

Список маніпулятивних заяв:

"Наші колеги часто говорять "це повинно бути в студії". У законі цього немає. Є в законі, хто повинен бути організатором цієї події, і хто платить. Колеги посилаються на постанову ЦВК, але постанова ЦВК все ж трохи нижче за законодавчою силою, ніж закон", - Дмитро Разумков, виступ на радіо 5 квітня.

Зобов'язання теледебатів перед 2 туром виборів передбачене Законом "Про вибори Президента України". Закон дійсно не встановлює місця проведення теледебатів, проте місце встановлено Постановою ЦВК № 472 від 5 травня 2014 року.

"Коли починаєш йти шляхом фальсифікацій і багато іншого, це може призвести країну в хаос", - Дмитро Разумков, спікер штабу Володимира Зеленського, 29 березня 2019 року, телеканал Zik.

Міжнародні спостерігачі заявили, що вибори в Україні були вільними і конкурентними, право на свободу вибору було дотримано.

"Моя мета - повна відкритість діяльності влади", - передвиборна програма Володимира Зеленського.

Слід зазначити, що Володимир Зеленський відмовився оприлюднити декларацію про доходи за 2018 рік за вимогою активістів.

"У 2014 не було дебатів. Ми це сприйняли спокійно", - Ірина Венедиктова, радник Володимира Зеленського з правових питань, 4 квітня 2019 року, телеканал UA: Перший.

У 2014 році вибори президента України відбулися в один тур, відповідно дебатів не могло бути законодавчо.

"Ми побачили, що молодь прийшла на вибори. Коли таке було?", - Ірина Венедиктова, радник Володимира Зеленського з правових питань, 4 квітня 2019 р телеканал UA: Перший.

За словами заступника директора соціологічної служби Центру Разумкова Михайла Міщенка, рівень активності молоді на цих виборах був нижче, ніж на президентських виборах 2014 року, коли на вибори прийшли 46% людей у віці від 18 до 29 років, і 2004 року, коли на вибори прийшов 71% молоді. На нинішніх виборах така цифра склала 40%.