RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Спостерігачі назвали підкупом роздачу цукру кандидатом в депутати в Лисичанську

У Лисичанську Луганської області зафіксовано роздачу мішків з цукром, на яких розміщені політичні гасла та заклики голосувати за кандидата в депутати по 107-му виборчому округу Олександра Сухова.

У Комітеті виборців таку акцію назвали "непрямим підкупом виборців", повідомляє From.UA.

"Безумовно, роздачу гречки або продуктів під час агітації можна кваліфікувати як непрямий підкуп виборців", - вважає експерт.

Згідно з чинним законодавством, кандидати можуть поширювати свою агітаційну продукцію у вигляді календариків, чашок або ручок, і є чітке обмеження по вартості одиниці такої продукції.

Однак, роздача борошна, масла, консервів можуть кваліфікуватися як підкуп, оскільки вартість таких товарів часто вище встановленого ліміту. Також порушенням називають і роздачу грошей.

Експерт зазначив, що ситуація з такого роду "підкупами" - "хвороба наших виборів".

"Перш за все це стосується виборів в мажоритарних округах. Поки не зміниться виборча система, є ризики застосування прямого і непрямого підкупу виборців", - йдеться в матеріалі.

"Поки що залишається просити виборців не голосувати за "гречкосіїв", а національну поліцію - приймати і розглядати заяви про підкуп", - заявив Кошель.