Українське питання: в РФ розповіли, що Трамп хоче від Путіна

Президент США Дональд Трамп пропонує президенту Росії Володимиру Путіну угоду, яка може стати вигідною їм обом.

Таку думку висловив колишній віце-прем'єр Росії Альфред Кох на своїй сторінці в Facebook. Так він прокоментував заяву віце-президента США Майка Пенса про те, що питання про можливість скасування або ослаблення санкцій проти Росії буде вирішено в найближчі місяці в залежності від позиції Росії, а також можливості спільної роботи в загальних інтересах

"Ну ось і вимовлені ті слова, які всі чекали: Білий дім назвав умови, на яких він готовий переглянути режим санкцій проти Росії. Коротко все це виглядає просто і нехитро: не треба ніякого остаточного врегулювання в Україні, просто замовкніть і нічого не робіть. Нехай ось так як є всі і залишається. Нехай ЛНР і ДНР бовтаються між Росією і Україною, нехай там існують невизнані ніким (навіть Росією!) самопроголошені республіки, нехай там все хоч здохнуть від голоду і холоду. Але припиніть стрілянину! Нехай Крим залишається російським , проте США цього ніколи не визнають", - пише Кох.

В обмін, за його словами, США потрібна сухопутна операція проти ІДІЛа, причому "гарматним м'ясом" повинні стати російські військовослужбовці.

"Але за це підтримку статус-кво (в цілому скоріше більш вигідне Росії, ніж кому-небудь ще) США зажадають від російських дрібниці: кілька тисяч солдатів для наземної операції проти ІДІЛ. Адже тут яке діло: ви будете здивовані, але американці дуже не люблять, коли їх солдати гинуть (ось адже ідіоти!). Вони готові піти на великі поступки і втратити величезні гроші, якщо результатом цього буде збереження життів американців", - зазначає екс-віце-прем'єр. За його словами, на таку домовленість Путін розраховував давно, а тепер США зрозуміли, що без наземної операції ІДІЛ не здолати.

"Путін для цього і заліз в Сирію, щоб дати зрозуміти Обамі: Я маю багато солдатів, яких нам не шкода. Ми легко обміняємо їх життя на те, щоб Захід (хай не де-юре, але де-факто) визнав Крим російським, як він свого часу визнав анексію прибалтійських держав Радянським Союзом. Однак Обама, не бажаючи йти на таку угоду з Путіним, відмовився від цього рішення", - зазначає Кох. Він вказує, що Трамп перестає робити ставку на повалення Асада, планує отримати від нього і Путіна підтримку сухопутними силами в боротьбі з ІДІЛ, і тоді Трамп йде на описаний вище спосіб українського врегулювання.

"З точки зору Трампа - він молодець: врятував життя американських солдатів (замість них загинуть російські) і ліквідував головну (на його думку) загрозу США - ІДІЛ. Те, що Путін залишиться з Кримом - його не бентежить: врешті-решт - це не справа США і Заходу в цілому - звільняти Крим", - вважає Кох. Так само, за його словами, це відмінна угода і для Путіна.

"З точки зору Путіна - це ідеальна угода: він отримує фактичне прощення, його знову приймають в хороших будинках, санкції знімають і т.д. А навіщо - він втрачає кілька сотень (тисяч?) Своїх солдатів. Погодьтеся: суща дурниця в порівнянні з правом брати участь у засіданнях G-8!", - підсумував він.

Раніше "Апостроф" писав, що перемовник в Мінську вказав на промахи українських дипломатів.