Це дивно: історик Зубов відповів росіянам і полякам з приводу культу Бандери в Україні

В Україні спостерігаються ознаки відродження шанування Степана Бандери, однак в інших країнах відбуваються схожі процеси.

"Елементи відродження шанування Степана Андрійовича Бандери є, так само як і взагалі української визвольної армії (УПА, - ред.). Я думаю, що це чисто українська тема. У Польщі є культ їх засновника держави [Юзефа] Пілсудського, а для багатьох людей в світі, в тому числі і в Росії, Україні, Пілсудський - це одіозна особистість", - зазначив він.

Зубов зазначив, що Пілсудсскій - "крайній націоналіст, який боровся в рядах німецької армії проти Антанти".

"Але ми ж не говоримо: "Ні, приберіть!". Це справа поляків. Зрештою, для поляків Пілсудський - дійсно національний герой. Ніяких злочинів проти людяності масових він не вчинив. Але він, безумовно, проводив деукраїнізацію Західної України, коли її приєднав до Польщі, і Західної Білорусі. Вона проводилася м'якими, що не сталінськими методами, але проводилася. І це, до речі, викликало реакцію, в результаті якої з'явився рух українських націоналістів, в тому числі і Бандери. Тому звинувачення проти Бандери - це дивно. тому що Бандера боровся з Пілсудським", - підкреслив історик.

Він додав, що Бандера боровся за незалежну Україну вже після 1945 року, коли вже не було ніякого нацизму і фашизму.

"Він сам став жертвою: з Москви був наказ про його знищення. Так що не росіянам вказувати. Чи вказувати нинішньої Росії, де КДБ при владі, що Бандеру можна почитати - по-моєму, це справа України. Вона приймає своє рішення. По крайней мірі, ніхто не може звинуватити, що Бандера робив злочини проти людяності - це неможливо. Так він був терористом, так він схвалював тероризм. Але ось пам'ятники Леніну стоять, а він був в тисячу разів більшим терористом ", - підсумував Зубов.

Більше про перспективи повернення Криму, Мінські домовленості і мовне питання читайте в інтерв'ю Андрія Зубова "Апострофу".