RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Український дипломат вказав, як використати ООН для протистояння РФ

Український дипломат Володимир Хандогій вважає, що головний невикористаний ресурс, який Україна має сьогодні, якщо говорити про Мінські домовленості, це абсолютна невичерпність можливостей ООН.

Про це він написав у своїй колонці на "Апострофі", зазначивши, що ідей, як вдосконалити Мінські домовленості, насправді не так багато.

"В пункті 3 статті 27 Статуту ООН йдеться про те, що держава, котра бере участь у конфлікті — не використовується навіть доволі жорсткий термін "сторона конфлікту", — повинна утриматися від голосування, тобто не брати в ньому участі. Це, звісно, також непроста ситуація, вона має, мені здається, перспективи — залежно від того, що покладуть на стіл Ради Безпеки ООН у вигляді резолюції.

В кінці 80-х — на початку 90-х Радянський Союз не наклав вето на жодну пропозицію, яка була винесена на порядок денний Ради Безпеки. Хоча це був період холодної війни, ідеологічного протистояння. Тобто намагались шукати консенсус. Я все-таки дотримуюсь думки, що нам треба намагатись просувати власні ініціативи в ООН. А якщо Росія накладе вето, це також буде на користь Україні. Це буде очевидно свідчити про неготовність Росії вирішувати якісь питання. Тільки не треба ставити заздалегідь недосяжні цілі: наприклад, позбавити Росію права вето", - зазначив дипломат.

Більш детально про вихід з мінського тупика з використанням ООН читайте в матеріалі "Апострофа".