Російський експерт назвав головну мету звернення України до Міжнародного суду ООН

Головна мета позову України проти Росії в Міжнародному суді ООН - підтвердити свій суверенітет над окупованими Кримом і частиною Донбасу. Про це заявив російський фахівець з міжнародного права Володимир Гладишев в коментарі "Радио Свобода".

"По-перше, Україна прагне підтвердити свої претензії як на східну Україну, так і на Крим, хоче підтвердити свій суверенітет. Звичайно, основний юрист України сказав в суді, що це не є метою, що для України ніякого підтвердження не потрібно, тому що це і так ясно. Насправді, звичайно, прагнуть це підтвердити ", - заявив Гладишев.

По-друге, на його думку, Україна робить "заділ на майбутнє"ув питанні повернення втрачених територій.

"Чим більше зараз буде заяв і протестів, тим більше шансів для відстоювання тих же позицій надалі. Тобто Україна хоче використовувати всі наявні правові засоби для заяви всіх своїх позицій в суперечках з Росією", - зазначив експерт.

Він нагадав правило міжнародного права: "якщо ви не протестуєте, значить, ви погоджуєтеся".

"Мовчання - знак згоди. Чим більше таких протестів Україна заявить, тим більше у неї шансів відстояти ці позиції в майбутньому. Скажімо, пройде 10 років, Україна скаже: а ось Крим хотілося б назад. А Україні дадуть відповідь: а, власне кажучи, з якого дива? Ви останні 10 років про це мовчали, мовчання - знак згоди. Його всі визнали.

Цей момент технічний, начебто, як здається, не дуже привабливий, а насправді це, мабуть, найважливіше міркування ", - підсумував юрист, зазначивши, що РФ в будь-якому разі не буде виконувати невигідне для себе рішення суду ООН.

Нагадаємо, Україна просить Міжнародний суд ООН ввести запобіжного заходу проти РФ на час розгляду позову.