Експерт розповів, що спільного у грузинських і українських регіонів, атакованих Росією

Між Південною Осетією, Абхазією і окупованою російськими військами частиною Донбасу є низка спільних рис.

Про це розповів "Апострофу" експерт Міжнародного центру перспективних досліджень Євген Ярошенко.

"Перша спільна риса - ці конфлікти могли не відбутися, якби не було сприятливе географічне положення цих сепаратистських регіонів, оскільки всі ці території мали прямий кордон з Росією", - заявив експерт.

Друга спільна риса, за його словами, ці регіони безпосередньо чи опосередковано контролюються Росією, там перебувають російські війська.

Третя спільна риса - конфлікти були спровоковані тим, що Грузія і Україна прагнули зблизитися з ЄС і НАТО. "У 2008 році конфлікт був спровокований тим, що Грузія активно намагалася домогтися надання ПДЧ у НАТО, а конфлікт на Донбасі став реакцією Росії на намір України підписати Угоду про асоціацію з ЄС", - зазначив Ярошенко.

На його думку, четверта спільна риса - в цих конфліктах є відповідальність України та Грузії: "Якщо говорити про Грузію, то це було спровоковано помилками грузинського керівництва на початку 90-х років. В Україні ситуацію на Донбасі спровокував ряд безглуздих кроків багатьох політиків, які провокували мовні, регіональні і політичні розбіжності, які в 2014 році внесли негативний внесок в розпалювання конфлікту ".

Детальніше про те, які уроки з цього конфлікту може винести Україна з російсько-грузинської війни 2008 року, читайте в матеріалі "Війна Росії з Грузією: чотири важливі уроки для України", який опубліковано на "Апострофі".