Давно все працює: блогер підірвав мережу постом про повернення Яндекса в Україну

Російський сервіс "Яндекс. Навігатор", який за указом президента України Петра Порошенка повинен бути заблокований на території нашої країни, продовжує роботу. При цьому він вільно працює без VPN з'єднання, яке допомагає обійти блокування.

Про це в своєму блозі на Site.ua пише Андрій Скатерний.

"Їду недавно в таксі і спостерігаю у водія на смартфоні знайому програму. Опа. Яндекс-навігатор. Питаю - як? VPN? Ні, каже. Давно все працює. Вирішив спробувати, встановив собі - так, працює", - пише блогер, нагадуючи, що компанія робила заяву з приводу відключення своїх українських серверів.

"Але ж це один з найнебезпечніших додатків Яндекса. Навігатор практично всемогучий", - також зазначає Скатерний.

Він говорить, що програма має доступ до великої кількості інформації про людину, включаючи інформацію про розмови, пересування і вмісту телефонів. На думку блогера, отримані дані з метою вербування цілком може використовувати ФСБ.

"P.S. І звичайно Яндекс нічого не передає ФСБ, ні, ні в якому разі. Адже Росія - не поліцейська держава, а путін приїжджав в офіс Яндекса просто щось пошукати в інтернеті ...", - також зазначив Скатерний.

Нагадаємо, 15 травня 2017 року Порошенко підписав указ про нові обмежувальні заходи стосовно Росії, які передбачають блокування доступу до російських сайтів і соціальних мереж.

Українських інтернет-провайдерів закон зобов'язав заблокувати доступ до соціальних мереж "ВКонтакте" і "Одноклассники", а також до сервісів "Яндекса" і Mail.ru.

Про те, як спецслужби РФ збирають дані в Україні в інтерв'ю "Апострофу" розповів військовий експерт Олексій Арестович: "Якщо сюди зайдуть війська РФ, Roshen отримає хтось інший - Олексій Арестович про ВКонтакте і майбутні заборони".

Також читайте матеріал "Апострофа": "ВКонтакте заборонили, погрози залишилися: як українців дурять і вербують в мережі".