RU  UA  EN

Пʼятниця, 24 травня
  • НБУ:USD 39.60
  • НБУ:EUR 42.65
НБУ:USD  39.60
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 травня

23 травня

Всі новини

У Франції розгорається дипломатичний скандал через публікацію в журналі провокації з приводу Криму

Надзвичайний і повноважний посол України у Франції Олег Шамшур написав відкритого листа французькому видавництву Le Group VALMONDE&CIE в зв'язку з тим, що публікації в журналі "Секрети Росії" містять історичні та політичні неточності з приводу Криму, Донбасу і Київської Русі.

Лист опубліковано в Facebook посольства України у Франції.

Шамшур зазначає, що дефініції в матеріалі журналу не відповідають міжнародному праву, так як незаконну анексію Криму Росією журналісти назвали "реінтеграцією".

"У такий спосіб ви легітимізуєте кричуще порушення Росією міжнародного права, замість того, щоб говорити правду, яка визнана міжнародним співтовариством та Організацією Об'єднаних Націй: насправді це незаконна окупація", - зазначає посол вказуючи на прийняту в 2014 році резолюцію ООН щодо окупації Криму.

Також український дипломат зазначив, що в матеріалі цитуються лише французькі політики, які відомі своєю проросійською позицією і неодноразово незаконно відвідували анексуваний український півострів. В даному контексті він нагадав, що президент Франції Еммануель Макрон відкрито заявив, що Франція не визнає анексію Криму Росією.

"Я хотів би також звернути вашу увагу на історичні неточності у статтях, присвячених Київській Русі з VIII по XI ст., де вона представлена як Росія. Таке тлумачення свідомо використовується Росією для маніпулювання історичними фактами та присвоєння історії іншої країни ", - зазначає дипломат і закликає відокремлювати поняття "Русь" і "Росія".

"Що мене також здивувало, то це те, що ви проводите абсолютно антиісторичні паралелі між українськими запорізькими козаками, увічненими І. Рєпіним, які втілюють прагнення України до свободи, її боротьбу за незалежність та терористичними найманцями, які захопили у заручники частину населення Донецької та Луганської областей (Україна) та діють на замовлення Росії, за її фінансування та озброєння ", - пише Шамшур.

В кінці листа дипломат зазначив, що подібні матеріали використовуються російською пропагандою, яка намагається виправдати агресію Росії по відношенню до України.

Як повідомляв "Апостроф", глава МЗС Франції Жан-Ів Ле Дріан заявив, що у Парижа і Москви є істотні розбіжності по ряду питань, таких як ситуація в Україні і в Сирії.