RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Вміють натиснути: на Заході розповіли, як Європа змушує Порошенка реформувати Україну

Європейський Союз іноді змушений чинити тиск на президента Петра Порошенка, щоб продовжувати процес реформ в Україні.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив професор українських студій Університетського коледжу Лондона Ендрю Вілсон.

"Я також намагаюся навести причини, чому скептичні аргументи про занепад Східного партнерства помилкові. Воно сприяє деяким реформам, допомагає стабілізації і суверенітету держав регіону. Успіх або провал України буде ключовим. От тільки підтримувати процес реформ в момент, коли правляча еліта пручається вітчизняним неурядовим організаціям, журналістам, політичним силам, які наполягають на реформах... При подальшому участю ЄС роботу все-таки можна буде зробити, незважаючи на те, що підштовхувати до реформ зараз складніше, ніж в 2014 році", - зазначив політолог.

"Один із прикладів – зміна позиції [президента України Петра] Порошенко щодо антикорупційних судів. У липні ЄС не звертав уваги, і це дозволило йому переглянути процес. Але коли ЄС знову почав тиснути, Порошенко ще раз повністю змінив свою позицію – що програма ще не завершена. Це показує, що тиск, коли його правильно застосувати, може стримати чиновників від, як назвав це мій друг і колега Ярослав Грицак, "солодкої контрреволюції", - додав Вілсон.

Також він підкреслив, що Україні не потрібно чекати якихось особливих заяв від Євросоюзу щодо членства, а треба просто відповідати Копенгагенським критеріям (критерії вступу держави до ЄС: рівень демократії, верховенство права, права людини, захист прав меншин тощо).

"Україні не потрібна якась особлива формулювання, тому що Стаття 49 [Договору про ЄС] про вступ насправді цілком зрозуміла: якщо ви відповідаєте Копенгагенським критеріям, ви – потенційний член Європейського Союзу. Тому я не думаю, що варто влаштовувати велику символічну дискусію про слова. Якщо тиснути занадто сильно, надто відкрито, ви ризикуєте віддалитися від мети, а не наблизитися до неї. Україна має шлях до можливого членства за Статтею 49. Якщо вона буде відповідати Копенгагенським критеріям, ось це буде важливо, щоб стати потенційним членом", - наголосив Ендрю Вілсон.

Детальніше читайте в матеріалі "Апостроф": "В Україні два різновиди націоналізму, лише один корисний у війні з Росією - західний політолог".