Посилити передову на Донбасі: у США озвучили пропозицію Трампу по Україні

Один з найбільш впливових американських "мозкових центрів" Heritage Foundation закликав США надати Україні летальне озброєння.

Про це йдеться в доповіді центру під авторством Люка Коффі (Luke Coffey).

Нагадаємо, в 2016 році після перемоги Дональда Трампа на американських виборах тодішній глава Heritage Foundation Ребекка Мерсер (Rebekah Mercer) зіграла головну роль у формуванні перехідної адміністрації.

Зокрема Heritage Foundation наводить три причини, чому США повинні озброїти Україну.

1. Україна має право на самооборону. Кожна країна має невід'ємне право на самооборону. У випадку України Росія є загарбником і агресором. Україна є жертвою. Росія явно зацікавлена тільки в ескалації насильства, а не в сприянні досягненню світу. Різні припинення вогню за ці роки просто купили Росії і сепаратистам більше часу. Ідея про те, що Москва прагне мирного розв'язання війни на сході України, фантастична.

2. Україна прихильна трансатлантичній спільноті. У 2014 році було ще незрозуміло, в якому напрямку рухається Україна. Це вже не так. Український народ показав, будь то на вулицях Майдану або через урну для голосування на кількох виборах, що вони бачать своє майбутнє як частину Заходу, а не під владою Росії. Ще недавно, в 2013 році, лідери України, стримували більш тісні зв'язки з Заходом. З моменту відставки президента Віктора Януковича, який перебуває під управлінням РФ, в лютому 2014 року все змінилося. Нинішній президент Петро Порошенко прихильний до тісніших зв'язків із Заходом і опору російської агресії.

3. Лінії фронту відносно стабілізувалася. Коли Росія вперше підтримувала сепаратистів, ситуація була хаотичною. Ніхто не знав, як далеко підуть сепаратисти, і коли їх зупинять. Українські військові були в безладді, і відправка на полі бою передового західного зброї була б небезпечною. Тепер ситуація інша. На даний момент існує лінія фронту і традиційне лінійне поле битви. Українські військові продемонстрували свою здатність захищати територію. Завдяки міжнародному навчання, українські військові професійні, досвідчені, а також продемонстрували свою здатність поводитися з сучасною зброєю.

Також Heritage Foundation перераховує озброєння, в якому, згідно вводах американських та українських експертів, найбільше потребує Україна.

  • Протитанкова зброя (особливо враховуючи продовження застосування сепаратистами російських танків Т-72БМ).
  • Контрбатарейные радари. Це дозволить українським силам визначати місця, звідки були нанесені артилерійські удари, щоб ЗСУ могли швидко і відповідно реагувати. США надали кілька одиниць подібних радарів, але необхідно ще більше.
  • Наростити поставки захищеного комутаційного обладнання та безпілотних літальних апаратів (БПЛА). Це суттєво покращить поінформованість на полі бою і координацію ефективних військових дій для протистояння сепаратистам.
  • Більше свободи пересування для американських інструкторів. Збройні сили США, які беруть участь у навчанні ЗСУ, обмежені територією на захід від Дніпра. Це заважає інструкторам США спостерігати за українськими солдатами на лінії фронту.
  • Крім цього, Heritage Foundation заявляє про необхідність США наростити поставки Україні нелетальної зброї, а також збільшити кількість спільних військових навчань.

    Однак аналітики звертають увагу, що надання Україні летального озброєння не є тим фактором, який дозволить швидко вирішити конфлікт на Донбасі, а є частиною більш великої стратегії стримування амбіцій Росії в регіоні.

    Як повідомляв "Апостроф", BuzzFeed дізналася, чому Трамп може погодитися на надання Україні зброї.