Зайвим не буде: в Україні розповіли, чим США допомогли ЗСУ і яку зброю ще збираються передати

В рамках військової допомоги, на яку виділено 350 млн доларів, США планують поставити в Україну протиповітряні радари, радіолокаційні системи і плавзасоби для військово-морських сил.

Про це в бліц-інтерв'ю "Апострофу" розповів координатор групи "Інформаційний спротив" Дмитро Тимчук.

За словами експерта, ця допомога буде актуальна для Збройних сил України, так як варто бути готовими до будь-якої агресії з боку Росії.

"Безумовно. На даний момент ми не застосовуємо протиповітряну техніку чи систему протиповітряної оборони. Тобто це не використовується в комплексі з ЗРК. Хоча зрозуміло, що в якості роботи РЛС для контролю повітряного простору України ці системи постійно використовуються", - говорить Тимчук.

Також він зазначає, що при виведенні українських військових з окупованого Криму на півострові залишилася велика кількість бойових кораблів, суден забезпечення і катерів і зараз для нашої країни вкрай важлива допомога для ВМС.

"З огляду на те, що Росія продовжує набивати військами Крим, для нас виникає питання охорони і оборони нашої берегової зони. Саме в такому плані ці функції повинні виконувати ВМС", - відзначає він.

Говорячи про засоби радіолокаційної контрбатарейної боротьби, Тимчук нагадує, що раніше США вже передавали Україні такі системи і вони ефективно застосовувалися в АТО.

"Вся ця допомога грає на зміцнення нашої обороноздатності, навіть якщо ми на цей момент не застосовуємо певні зразки та види озброєнь. Наприклад, військово-морські сили фактично задіюються лише як морська піхота. Повітряні сили теж виконують допоміжні функції - евакуацію поранених, оперативне перекидання певних військових вантажів тощо. Ми чудово розуміємо: якщо Путін піде на нову агресію проти України, то ми повинні мати сильні Збройні сили, причому розвинені по всіх напрямках – у галузі повітряних, сухопутних і військово-морських сил", - зазначає Тимчук.

Детальніше про надання Україні військової допомоги з боку США читайте в матеріалі "Апострофа": Україна отримає дуже важливу зброя для боротьби з армією Путіна - Дмитро Тимчук.