Корупція обмежила інтерес Вашингтона: з'явився свіжий прогноз по відносинах України і США

Корупція і непрозоре бізнес-середовище обмежують інтерес США до України з урахуванням реальних "історій успіху" багатьох інших країн, які мають більш важливе значення для безпеки та економічних інтересів Вашингтона.

Про це "Апострофу" повідомив експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Євген Ярошенко.

За його словами, Україна не показала себе як "історію успіху".

Разом з тим, Ярошенко зазначив, що США продовжують розглядати відносини з Україною як один з інструментів тиску на Росію. Порушуючи питання про постачання летальної зброї Україні та розгортання миротворчої місії на Донбасі, США прагнуть насамперед отримати значні політичні поступки від РФ.

У той же час українсько-американські відносини перебувають в сильній залежності від внутрішньополітичної кон'юнктури в США. Як наслідок, рівень підтримки України в значній мірі визначається балансом між групами еліт, а також ходом розслідування втручання Росії в президентські вибори і іншими гучними подіями.

"У 2018 році українсько-американські відносини будуть залежати від багатьох факторів. З одного боку, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і незалежності України, США проводитимуть більш "вичікувальну" політику щодо Києва з урахуванням посилення внутрішньої турбулентності і наближення президентських і парламентських виборів" , - вважає Ярошенко.

На думку експерта, рівень американської підтримки України в протистоянні з Росією може залежати від внутрішніх політичних міркувань в Сполучених Штатах і успіхів їх політики в різних регіонах (Близький Схід, Азіатсько-Тихоокеанський регіон, Європа).

"У той же час більш активна політика Росії щодо України буде спонукати США до більшої дипломатичної залученості в ситуацію навколо нашої держави", - підсумував Ярошенко.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": "Не тільки Росія: три серйозні виклики для України на наступний рік".