RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Змусить Путіна задуматися: WP підтримало рішення Трампа про надання зброї Україні

Надання Сполученими Штатами зброї Україні хоч і не допоможе запобігти можливе наступ Росії, але змусить Володимира Путіна добре подумати, перш ніж піти на такий крок.

Про це йдеться в редакційній статті видання The Washington Post.

"Адміністрація Трампа кілька місяців коливалася щодо того, чи надавати Україні оборонну зброю, але коли він нарешті прийняв рішення на цьому тижні, час для цього було ідеальним. В середині грудня різко посилилась агресія російських військ на сході України: вогонь з артилерійських і ракетних установок спростував уявлення про те, що трирічна інтервенція Москви в Донецьку і Луганську області перейшла в "заморожений конфлікт". Є думка, що Володимир Путін бачив ескалацію в Україні як спосіб згуртування внутрішньої підтримки напередодні березневих президентських виборів", - пише редакція The Washington Post.

"Рішення президента Трампа поставляти українським військам протитанкові комплекси Javelin і схвалити комерційну продаж снайперських гвинтівок не зупинило б російське наступ, якби воно відбулося, але це могло б змусити Путіна зупинитися. Це гідне застосування принципу "мир через силу" президента Рональда Рейгана, яким Трамп захоплюється, як він сам каже. Якщо коли-небудь буде мир в Україні і поліпшення відносин США і Росії - спочатку Путін повинен буде зрозуміти, що його агресії, чи то в Україні чи в кіберпросторі, будуть чинити опір і вона спричинить матеріальні витрати", - підкреслили в редакції видання.

Також звертається увага і на порівняно незначну кількість зброї, яку США вирішили поставити Україні:

"Кількість зброї США, яке набуває Україна, скромно. Але чиновники називають його "заслінками", тому що воно усуває ключові недоліки в обороні країни. На східних лініях фронту снайпер є щоденною загрозою для українських військ, які зможуть використовувати снайперські системи моделі M107A1 для встановлення балансу. Аналогічним чином, Javelin можуть знищувати російські танки в разі настання нового - і змусити Кремль розглянути потенційні втрати серед російських солдатів, присутність яких в Україні він продовжує заперечувати", - йдеться в статті.

Звертається увага і відхід Білого дому від політики Барака Обами по Україні.

"При санкціонуванні поставок зброї Трамп скасовує позицію президента Барака Обами, який відхилив пропозиції своїх радників і тиск з боку Конгресу на надання Києву летального зброї. Обама вважав, що поставки озброєнь просто мотивують подальшу ескалацію Росією. Тепер ми побачимо, чи це дійсно розумне обґрунтування або виправдання бездіяльності. Досі реакція Москви була приглушена. Міністерство закордонних справ випустило передбачувані протести, але від Путіна нічого не було чути. На цьому тижні великий обмін полоненими між Україною і сепаратистами, підтримуваними Росією, пройшов без будь-яких інцидентів, і держсекретар Рекс Тіллерсон і міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров домовилися про те, що переговори про мирне врегулювання повинні продовжуватися", - пише видання.

Відзначається, що після проведення президентських виборів у РФ в березні Путін може прийти до висновку про необхідність скорочення ресурсів, які виділяються на конфлікт на Донбасі. Також США неодноразово наголошували, що нормалізація відносин з РФ можливо тільки після врегулювання конфлікту в Україні.

"Якщо Путін дійсно хоче відновити відносини з Заходом, у нього буде можливість. Якщо ні, то в України буде більше засобів для самозахисту", - підсумували в редакції The Washington Post.

Як повідомляв "Апостроф", спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер назвав парадоксом різку реакцію РФ на надання Україні американської зброї.