На Заході озвучили прогноз щодо майбутнього відносин між Україною та ЄС

Модель відносин України і Європейського союзу за деяким винятком може стати прикладом для Великої Британії.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив британський політолог, фахівець з українських торговельних угод з ЄС Майкл Емерсон.

"Ті, хто добре інформовані про Угоду про асоціацію між ЄС та Україною та угоду про Поглиблену та всеосяжну зону вільної торгівлі, кажуть: "Це ж може добре підійти Великій Британії!" Єдиною великою відмінністю є те, що ваша угода має свій перехідний період – п'ять чи у деяких випадках десять років до повного впровадження. А Сполучене Королівство, звісно, починає з повної відповідності законодавству ЄС", - каже політолог, додаючи – "Проте в усьому іншому модель виглядає радше такою, що підходить: високий рівень доступу на ринок, але без вільного руху людей; жодних великих бюджетних внесків; можливості співпраці в зовнішній політиці – ви все це маєте, а Британія хотіла би".

При цьому Емерсон зазначає, що в Британії зазвичай наводять як приклад Канаду і Норвегію, але вони мають зовсім інші відносини з ЄС. Тому хорошим виходом може стати українська модель, яка є чимось середнім.

"Кілька тижнів тому я мав нагоду доповідати в комітеті з Brexit Палати громад, у якому зацікавилися цим. Зокрема тому, що вони бачили статті нашого дослідницького центру про доречність української моделі Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, тоді як уряд не говорив про неї.

Спостерігайте за процесом. Колись, у 2020 чи 2021 році, ви можете побачити підписання Угоди про асоціацію та угоди про ПВЗВТ між Великою Британією та ЄС", - прогнозує політолог.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю на "Апострофі" - Ситуація в Україні зависла до наступного року, дещо пішло у зворотному напрямку - західний експерт.