RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Історія повториться: в Україні дали прогноз по Криму і привели яскравий приклад з минулого

Питання Криму буде перебувати за дужками будь-яких домовленостей між США і Росією, однак визнавати його як частину РФ у Вашингтоні не будуть.

Про це пише Віталій Портников у своєму матеріалі для "Крим.Реалії".

За його словами, переговори між двома країнами щодо Донбасу, Сирії та ядерного роззброєння йтимуть, однак тема Криму в них навряд чи буде порушуватися.

"Я б порівняв цю ситуацію з фактичною анексією Радянським Союзом балтійських країн, які були включені до складу СРСР після їх окупації режимом Сталіна. Незважаючи на союз з СРСР у Другій Світовій війні, незважаючи на Ялту, незважаючи на політику розрядки Сполучені Штати ніколи не визнавали цієї анексії і не закривали посольств країн Балтії в Вашингтоні. Різниця хіба що в тому, що тоді існували країни, які визнавали Латвію, Литву й Естонію частиною СРСР. А у випадку з Кримом такого визнання майже не проглядається", - відзначає Портников.

Він вважає, що так само як балтійські країни, після падіння авторитарного режиму в Росії, Крим також вийде з її складу.

"Так, Вашингтон може шукати шляхи до поліпшення відносин з Москвою. Але Крим завжди буде обставиною, яка не дозволить повернутися до часу до 2014 року. Не дозволить ні Сполученим Штатам, ні Росії - щоб не думали про це в самих цих країнах. Так, протистояння по кримському питанню може тривати десятиліттями. Але історія з країнами Балтії повториться. Відмова від авторитаризму завжди має на увазі і відмову від наслідків порушення авторитарним режимом міжнародного права. Після провалу путчу серпня 1991 року Державна рада СРСР визнала відновлення незалежності Латвії, Литви та Естонії - хоча ще за пару років до цього багатьом здавалося, що цього не буде ніколи", - підкреслює журналіст.

Нагадаємо, докладніше про перспективи окупованого Криму читайте в матеріалі "Апострофа": В Росії великі проблеми в Криму: Кремль хоче захопити одразу два моря..