RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Тиснули на Банкову: генерал розповів, як Захід допоміг Путіну домогтися від України поступок по Азовському морю

Провокації Росії в Азовському морі стали можливими зокрема через угоду 2003 року про спільне використання моря, підписаного в несприятливих для України міжнародних умовах.

Про це "Апострофу" розповів колишній глава служби зовнішньої розвідки Микола Маломуж.

За його словами, на підписання угоди вплинув скандал з підозрами України в продажу Іраку станцій радіотехнічної розвідки "Кольчуга". Росія принципово не хотіла йти на розмежування території Азовського моря, і скористалася моментом для того, щоб запропонувати Україні вигідну для Кремля угоду.

період "кольчужного скандалу" Путін використав ситуацію щодо Кучми, на якого активно тиснули США через начебто продаж "Кольчуг" Іраку. Такого насправді не було, але Захід був налаштований проти України. Тоді, зрозуміло, Путін запропонував альтернативний варіант, мовляв, ми ж "братні народи", тож давайте не сперечатися через лінію розмежування, а спільно використовувати Азовське море. Зрозуміло, що президент України пішов на це, хоча такий підхід в принципі неправильний. Ми посилалися на принципи міжнародного права, наші аргументи базувалися на досвіді різних країн світу. Питання щодо чітких кордонів ставилися нашими МЗС, СБУ, розвідкою. Але Росія використала не дуже сприятливу для України ситуацію з "кольчужним скандалом" і притиснула на вищому політичному рівні, щоб ми вийшли на іншу формулу – спільне використання, раз ми ніяк не могли вийти на чітке визначення кордонів", - розповідає Маломуж.

На думку генерала, зараз необхідно денонсувати угоду 2003 року і встановити кордони територіальних вод України.

"Якщо Росія не погоджуватиметься, будемо встановлювати кордон в односторонньому порядку, як на суші. Наприклад, у 2014 році ми почали будувати захисні укріплення, і Росія не була проти. Чому? Бо вони вже були погоджені й визначені на картах, просто не було реальних захисних смуг, фізичного й технологічного розмежування. Ми це зробили – і що? Росія нічого не зробила, а мусила погодитися, бо все відбувалося згідно з міжнародним правом і попередніми двосторонніми угодами", - відзначає він.

Детальніше про проблему Азовського моря читайте в матеріалі "Апострофа": Росія готує новий плацдарм для наступу на Україну: що робити.