Видача Росії Тумгоєва: в ГПУ зробили важливу заяву

У Генпрокуратурі заявили, що у них немає ніяких доказів участі в АТО виданого Росії уродженця Інгушетії Тимура Тумгоєва.

Про це заявив під час брифінгу генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Чи правда, що ГПУ екстрадувала в Росію учасника антитерористичної операції? Ні, неправда. За два роки процесу над Тумгоєвим, який розшукується по червоній картці Інтерполу, за участь в міжнародно визнаній терористичній організації ІД на території Сирії, про що він особисто підписав протокол в момент затримання, їм, його адвокатами або побратимами не було повідомлено жодного разу за два роки про його участь в добровольчих загонах або ВСУ ", - сказав Луценко.

За його словами, процедура екстрадиції тривала два роки.

Луценко зазначив, що коли рік тому Тумгоєв був звільнений з-під варти до закінчення процесу екстрадиції, "він, згідно з технічними даними українських спецслужб, знаходився за 30 км вглиб від Маріуполя, вглиб української мирної території, менше тижня".

"Ставлю під сумнів таку участь в АТО, тому що кілька років тому указом президента і законом врегульована можливість війни на стороні України іноземних громадян. Це робиться виключно на контрактній формі", - заявив він.

Відповідаючи на питання, чи була можливість не видавати Тумгоєва і чи можна довіряти Росії, що Тумгоєв є учасником ІД, Луценко сказав: "Затримання Тумгоєва відбувалося за рішенням Інтерполу, так звана червона картка ... Якщо ми хочемо, щоб Інтерпол затримував розшукуваних нами, ми не можемо першими чинити якось інакше".

Як повідомляв "Апостроф", біля будівлі Генеральної прокуратури у Києві відбулися сутички між силовиками та представниками націоналістичних рухів, які вимагають відставки генпрокурора Юрія Луценка через видачу українською стороною Тимура Тумгоєва Росії.