RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 травня

17 травня

Всі новини

​Ключовий виклик: в Україні заговорили про небезпечну стратегію Росії

Росія хоче заблокувати українські порти, завдати шкоди економіці і підняти масовий протест в приморських містах, регіонах, портах.

Таку думку "Апостроф" висловив політолог Михайло Басараб.

На питання, чи можлива ескалація конфлікту в Азовському морі, експерт відповів ствердно.

"Це дуже важливе питання і одна з найважливіших подій 2018 року - ескалація на Азові. Треба говорити правду, що ця ескалація сталася не випадково, не водночас, а ці процеси більш явно почалися навесні 2018 року, коли Росія почала перешкоджати судноплавству на Азовському морі. Вже тоді було зрозуміло, що це підготовка до блокади цього моря. Таким чином, Росія хоче заблокувати українські порти, завдати шкоди економіці і підняти масовий протест в приморських містах, регіонах, портах. Зрозуміло, що громадяни, які живуть в Бердянську або Маріуполі, втрачають роботу, і це один з ключових розрахунків Росії", - переконаний Басараб.

І, за його словами, це тільки початок подальшої агресії Росії.

"Але треба розуміти, що на цьому морська стратегія Росії не вичерпується. Швидше за все, і це було б логічно, заблокувати Україні доступ до моря взагалі. Це не вдалося зробити в 2014 році, коли, ймовірно, були плани захопити всі області сходу і півдня Україна, і таким чином обрізати Україні морський шлях для експорту. Коли це не вдалося зробити, вони вирішили просто заблокувати морські шляхи для українських портів. це один з ключових викликів для України, і не тільки для нас, але і для наших західних союзників. На щастя, вони розуміють це, і будемо сподіватися, що ситуацію вдасться поліпшити, але така загроза існує, безумовно", - підсумував політолог.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Не тіште себе ілюзіями: Росія не відмовиться від агресивних планів - політолог.