​Залежить від Росії: в Україні озвучили важливу деталь для вступу в НАТО

Вступ України в НАТО безпосередньо залежить від вирішення конфлікту з Росією, бо країни-члени не мають наміру вплутуватися у війну.

Таку думку висловив "Апострофу" дипломат, головний радник Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Василь Філіпчук.

"З НАТО ситуація інша. Вона полягає в тому, що в 2008 році було чітко зафіксовано, що майбутнє України в НАТО. Але це була філософська пігулка, щоб підсолодити рішення не давати нам Плану дій щодо членства (ПДЧ). Як кажуть, кавун червоний всередині, а зелений зовні, але це не означає, що він якийсь інший. Це означає, що є рішення не давати нам План дій щодо членства, яке підсолодили фразою, що майбутнє України в НАТО.

На сьогодні переважна більшість країн-членів проти того, щоб нам давати ПДЧ або приймати Україну до складу країн-членів НАТО. Так, за великим рахунком ми відповідаємо більшості критеріїв членства в НАТО, але НАТО - це альянс для безпеки, в статуті якого написано, що вступ нової країни має збільшувати і підсилювати загальну безпеку країн-членів НАТО", - підкреслив експерт.

За його словами, Україні не "світить" вступ до НАТО, поки вона воює з Росією.

"У нас прямий конфлікт з Росією, і від того, як ми його врегулюємо - будуть визначатися наші перспективи вступу в НАТО. Поки ми не врегулюємо конфлікт з Росією, нас в НАТО не приймуть, оскільки вступ України в НАТО зараз є квитком на війну з Росією для всіх інших країн НАТО. А вони не планують в найближчі десятиліття входити в пряме військове зіткнення з РФ.

Тому питання про вступ в НАТО буде залежати насамперед від того, як ми врегулюємо відносини з Росією. І тільки після того, як конфлікт можна буде вважати хоча б замороженим, а в принципі врегульованим, можна буде всерйоз говорити про вступ України в НАТО. При цьому, в даному контексті не має ніякого значення, зафіксоване це в нашій конституції чи ні", - переконаний Філіпчук.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Пил в очі: чому курс на ЄС і НАТО не допоможе Україні.