RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

У Києві пройде міжнародний форум з безпеки: обговорять вибори і плани кандидатів

У Києві 11 і 12 квітня пройде форум "Невтомна хвиля: стратегічний вибір України і Заходу", який буде присвячений пріоритетам кандидатів в президенти у зовнішній політиці і безпеці.

Про це написав екс-заступник міністра закордонних справ України Данило Лубківський в статті для "Європейської правди".

Він зазначив, що назва форуму відсилає на книгу сенатора Джона Маккейна - "великого друга України".

Лубківський підкреслив, що головний форум з питань безпеки в Україні буде присвячений багато в чому другому туру президентських виборів.

"Ці вибори нерозривно пов'язані з ще одною політичною зміною - обранням в жовтні нового складу українського парламенту і подальшим формуванням парламентської коаліції ... Є висока ймовірність, що в результаті виборчого циклу в Україні з'являться три слабких інституту влади (обмежений в діях президент, фрагментований парламент і недієздатний уряд ), що не менш небезпечне, ніж агресія Росії ... чи здатний український політикум сформувати за підсумками 2019 року стійку національну владу, яка на ділі продовжить європейський і євроатлантичний курс? У цьому полягатиме наше основне питання".

Член наглядової ради фонду Арсенія Яценюка "Відкрий Україну" додав, що також будуть обговорюватися і питання зовнішньополітичних відносин України з партнерами.

"Будемо говорити про стратегічний вибір України і Заходу, а точніше - про єдність України з Заходом, нашої приналежності до західного цивілізаційного простору і політичної, економічної, безпекової та культурної взаємозалежності і взаємної необхідності".

Лубківський розповів і про небезпеку ініціатив окремих політиків з питання внесення правок в євроінтеграційну програму України, а також розкритикував тезу про втому європейської спільноти від українських проблем.

"Переважна більшість наших громадян виступають за членство України в Європейському Союзі і НАТО. Ці факти підводять до принципово важливого тези: ті політичні сили, які зважаться на зміну або підміну євроатлантичного курсу України, не тільки зазнають невдачі, але і спричинять для себе, країни і всього регіону катастрофічні наслідки ... Втомлюватися ще взагалі не було підстав. Ця удавана втома є наслідком власної невпевненості. Україну не вдасться довго тримати в передпокої. Це погано закінчиться. Не менш драматичною стане спроба перших кращих обставин усунутися від українського питання", - написав він.

На окремій панелі форуму також будуть обговорюватися і перспективи вступу України в НАТО і позиція партнерів з Альянсу з цього приводу.

"Вона стане можливістю обговорити і те, що робить Україна, і то, чи готові наші партнери запропонувати Україні план членства в Альянсі".

Ще одна панель буде присвячена дискусії про зовнішню політику президента США Дональда Трампа. Тут активну участь візьмуть представники Атлантичної ради. В ході форуму будуть обговорені питання стратегічного партнерства Києва і Варшави, а також взаємодії України, Румунії і Молдови в сфері безпеки.