У МЗС озвучили ультиматум Росії через паспортів для Донбасу

Міністерство закордонних справ України висловило протест Росії у зв'язку з рішенням РФ видавати свої паспорти на окупованій території Донбасу і зажадало скасування відповідних правок в російське законодавство, внесених указом президента Володимира Путіна.

Про це повідомила прес-служба зовнішньополітичного відомства.

Відзначається, що роздача паспортів з боку Росії жодним чином не призведе до зниження напруженості на Донбасі і це означає, що РФ в черговий раз порушила Мінські домовленості.

"Згадані міжнародно-протиправні діяння Кремля грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України .... Росія наочно демонструє свою абсолютну зневагу до норм і принципів міжнародного права. Свідомо обравши курс на ескалацію, Російська Федерація також фундаментально підриває Мінські домовленості, стороною яких вона є", - відзначають в МЗС.

У міністерстві відзначають юридичну нікчемність виданого Росією громадянства для українців і закликають міжнародних партнерів також такі документи не визнавати.

"Протиправні рішення Кремля, які мають на меті полегшити отримання громадянами України російського громадянства, є юридично нікчемними і не визнаються Україною ... Україна звертається до міжнародних партнерів не визнавати і не приймати документи, видані Російською Федерацією громадянам України, які проживають на тимчасово окупованих Росією територіях в Донецькій і Луганській областях України, в порушення Конституції і законодавства України, а також будь-які угоди, здійснені з такими документами".

У МЗС підкреслюють на необхідності розширення персональних і секторальних санкцій проти РФ, маючи на увазі чергове порушення російською стороною норм міжнародного права.

Як повідомляв "Апостроф", раніше заступник міністра ТОТ та ВПО Георгій Тука заявив, що Путін хоче отримати додаткову можливість використовувати свої збройні сили на Донбасі під приводом "захисту власних громадян" за допомогою роздачі паспортів на окупованих територіях України.