Серед спонсорів кампанії Зеленського виявилися партнери сина Януковича

Серед спонсорів виборчої кампанії Володимира Зеленського виявилися люди, пов'язані з оточенням колишнього президента-втікача Віктора Януковича.

Про це пише The Babel.

Відзначається, що в цілому виборча кампанія обійшлася Зеленському в 156 млн грн.

Зокрема, 12 млн грн Зеленський вніс сам. 66 мільйонів йому перерахувала партія "Слуга народу".

Прихильники Зеленського забезпечили йому близько половини всієї суми. Так, 7 млн грн надійшли від юридичних осіб. 72 млн грн перерахували виборці.

Найбільші суми перерахували соціолог Ігор Дементьєв і бізнесмен Андрій Савченко. Обидва вони пов'язані з ключовими людьми з оточення Віктора Януковича.

Ігор Дементьєв працював на "сім'ю" екс-президента Януковича, а Андрій Савченко досі веде спільний бізнес з Януковичем-молодшим.

Соціолог Ігор Дементьєв перерахував до виборчого фонду Зеленського 140 тис. грн. Дементьєв вперше з'явився в українському медіа-просторі в 1999 році. Тоді на виборах мера Києва він як президент соціологічного "Фонду свободи" завищував рейтинг Григорія Суркіса.

У 2012 році Ігор Дементьєв допоміг Сергію Арбузову стати першим віце-прем'єром в уряді Миколи Азарова.

Восени 2014 року Дементьєв став першим заступником голови правління Всеукраїнського банку розвитку, який належав Олександру Януковичу. Головою правління банку була Валентина Арбузова - мати колишнього глави НБУ. У 2015 році банк ліквідували.

Другого великого донора Володимира Зеленського звуть Андрій Савченко. Він зробив одне з найбільш щедрих пожертвувань на кампанію Зеленського - 1,5 млн грн.

Савченко родом з Росії, отримав українське громадянство в 2002 році. Бізнесмен є власником або засновником восьми компаній. Його бізнес-партнери - син колишнього президента Віктора Януковича і чиновник, якого підозрюють в державній зраді.

Журналісти видання звернулися за коментарем до Ігоря Дементьєву, Олександру Савченку і в штаб партії "Слуга народу". У штабі партії стверджують, що пожертвування приймала бухгалтерія, у якої не було можливості скрупульозно перевірити всіх донорів.

Зв'язатися з Савченко і Дементьєва theБабелю не вдалося.

Як повідомляв "Апостроф", раніше журналісти розповіли про скандальні колишніх регіоналів в складі Зе-команди на Київщині.