Відомий журналіст розповів, як Кремль намагається повернути неіснуючу Україну

Так званий телеміст, який повинен був пройти на телеканалах NewsOne і "Росія 24", демонструє, що в Москві хочуть вести діалог з Україною, до якої вони звикли і якої давно вже не існує.

Про це у своїй колонці для "Радіо Свобода" пише Віталій Портников.

Телеміст перетворився в спеціальний проект іншого російського державного телеканалу - "Росія 1". За словами Портнікова, цей проект повинен був показати як росіяни і українці прагнуть говорити один з одним, проте їм нібито заважають.

"Але в результаті гора народила мишу. Радянську мишу. Виявилося, що з сучасною Україною, яка з’явилася в результаті Майдану, російської агресії і подій, що відбулися внаслідок цього, кремлівські пропагандисти розмовляти не хочуть і не вміють. Я б навіть сказав – вони не підозрюють про її існування. У Москві хочуть вести діалог із тією Україною, якої вже давно немає – з радянською Україною. І тому відчайдушно шукають в сусідній країні її прикмети", - зазначає журналіст.

Портников також підкреслює, що в Росії відмовляються бачити і згадувати про напад російських військ на Донбас і Крим, загибель українців і полонених у в'язницях РФ.

"Ніхто про все це під час телемосту навіть і не думав говорити. Україна – як пояснив гостям у студії радянський кіноактор Володимир Конкін – це пісня. Ось ніяка не держава, а просто пісня, якою можна розважати присутніх. А перед піснею які зобов’язання… Саме так вони уявляли собі Україну всі радянські роки – пісні, танці, вареники, борщ. Фольклорний народ для російських веселощів. Не такий, звичайно, колоритний, як грузини з їхніми хачапурі і Кіндзмараулі. Але для концерту і обіду – якраз. Саме тому такі ж радянські люди в Кремлі були переконані, що ані українці, ані грузини до опору не здатні. Що їхня функція – бути декорацією і кухнею в імперському інтер’єрі. І коли виявилося, що це черговий російський міф, російські пропагандисти не хочуть від нього відмовлятися", - пише Портников.

"Вони не хочуть вибачитися перед родичами тих, кого вбили, покалічили, залишили без даху над головою, кому зламали життя російські керівники, їх солдати і їхні найманці. Вони не хочуть навіть поговорити про це. Вони хочуть, щоб українці знову співали, танцювали і готували. Власне, про це і був "телеміст", - резюмував журналіст.

Нагадаємо, докладніше про невдалий телемості читайте в матеріалі "Апострофа": Зруйнований телеміст: як українці зупинили "пробну кулю" кума Путіна.