Зеленський розкрив деталі особистих переговорів з Путіним

Президент України Володимир Зеленський заявив, що під час однієї з телефонних розмов з главою Росії Володимиром Путіним домовився про зустрічі з ним в нормандському форматі.

Про це він розповів в програмі "100 днів президентства" на телеканалі "1+1".

За словами Зеленського, він вирішив зателефонувати Путіну, оскільки бачив, що РФ не виконує рішення Міжнародного трибуналу ООН по поверненню моряків, і Україна щодня втрачає людей на фронті.

"Я вирішив зателефонувати. Ми познайомилися. Була розмова десь 30 хвилин. Ми говорили про повернення наших хлопців, про наступні кроки, про війну на Донбасі. Він говорив інформацію, якою він володіє. Я говорив інформацію, яку знаю я. І це різні інформації про те, що відбувається на Донбасі. У нас була предметна розмова, ми вирішили, яким чином і в який термін ми повинні повернути наших хлопців... І ми говорили про припинення вогню", - розповів Зеленський.

Також президент заявив, що його розмову з Путіним намагалися не допустити в Міністерстві закордонних справ.

"У МЗС дуже не хотіли... Керівники мого попередника дуже не хотіли допустити розмов моїх з президентом Росії. Для них це питання політичне, для мене людське. Для них, не дай бог, моряки повернуться через розмову Зеленського з Путіним. Я за це їх... не хочу говорити моє ставлення", - говорить Зеленський.

Що стосується другої телефонної розмови, то вона сталася після загибелі українських військових на Донбасі. Президенти знову "обмінялися інформацією" і домовилися про особисту зустріч.

"Чесно кажучи, він мені сказав, що раніше були такі відносини, що про якісь зустрічі говорити не можна. Щоб вирішувати в мінському форматі, нам потрібно зустрічатися в нормандському. Я вважаю, що тільки дивлячись очі в очі і в присутності західних лідерів ми можемо домовитися і підписатися - що найважливіше", - зазначив Зеленський.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", російське керівництво прийняло рішення запросити президента України Володимира Зеленського в Москву .