Три питання: Зеленський назвав ключові теми переговорів в "нормандському форматі"

На майбутньому саміті щодо проблеми Донбасу, який буде проведено в "нормандському форматі" , будуть обговорюватися питання відведення військ, обміну полонених і місцевих виборів на окупованих територіях.

Про це розповів президент України Володимир Зеленський, передає УНІАН.

"Там головні кроки - це рішення, не піднімання тем, а вирішення питань остаточного обміну всіх наших полонених - всіх на всіх, ми можемо так назвати. Друге питання - остаточне рішення з чіткими термінами розведення військ - Золоте, Петровське, а потім - чіткий термін , коли ми розводимо війська вздовж всієї території, всієї нашої контактної лінії. Третє - чіткий термін обговорення, якщо ми обговорюємо місцеві вибори на тимчасово окупованих територіях, ми повинні з вами розуміти, що чіткі терміни будуть до виборів - виведення всіх військ з тимчасово окупованних територій ", - заявив Зеленський під час зустрічі з президентом Словаччини Зузанною Чапутовою.

За його словами, всі ці питання можуть і не вирішитися за одну зустріч, а тому він сподівається, що такі саміти будуть проходити частіше.

"Очікую, що європейські країни будуть підтримувати українську позицію, я дуже хочу в це вірити. Упевнений, що так і буде", - зазначив президент.

Окремо він також звернув увагу на необхідність продовження санкцій ЄС проти Росії.

"Глибоко зворушений, що повернення миру до України пані Чапутова назвала особистою метою. Завершення війни та деоккупація всіх українських територій - моя головна місія як президента України. І ми дуже розраховуємо на вашу підтримку, дипломатичний і санкційний тиск всіх наших партнерів, в тому числі Словаччини", - підкреслив Зеленський.

У свою чергу, Чапутова привітала обмін полоненими і зазначила, що Словаччина підтримуватиме санкції проти РФ до повернення окупованих територій.

"Обмін в'язнями з РФ і відновлення переговорів в "нормандському форматі" є дуже важливим сигналом, що завдяки посередництву, шляхом діалогу можна міняти справи на краще. Кожне рішення конфлікту має базуватися на принципах міжнародного права і враховувати суверенітет і міжнародно визнані кордони. Це стосується Донбасу і Криму, Севастополя. Тому Словаччина, відповідно до позиції ЄС, підтримує продовження санкцій проти Росії до тих пір, поки не будуть виконані Мінські угоди і Україна не матиме контроля над своєю територією", - пояснила вона.

Нагадаємо, докладніше про переговори читайте в матеріалі "Апострофа": Відродження нормандського формату: чи допоможе це зупинити війну на Донбасі .