RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Якщо контракту не буде: в Україні детально пояснили, як будуть вилучати російський газ

У разі, якщо новий контракт з російською корпорацією "Газпром" не буде підписано, газ, що надходить в Україну, буде вважатися безхазяйним і закачуватиметься в підземні сховища.

Про це повідомив в інтерв'ю DW виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко.

За його словами, газ, який надходить в країну і не має відповідного документального оформлення, вважається нічийним. Він буде доставлятися в сховища, там його будуть оформляти і випускати з країни. Вітренко зазначив, що це - офіційна позиція українського законодавства.

"Якщо газ буде надходити на територію України без документального оформлення, то ми не можемо і не будемо перекривати вентилі, припиняючи потік газу. Але при цьому українське законодавство не буде дозволяти оператору газотранспортної системи випускати цей газ куди-небудь без документального оформлення", - підкреслив виконавчий директор "Нафтогазу".

На питання про те, чи узгоджена позиція з урядом і президентом Володимиром Зеленським, Вітренко відповів, що ні уряд, ні президент не займаються операційними питаннями, і рішення з цього приводу приймаються компанією, яка діє відповідно до затверджених законів.

На думку Вітренка, такий підхід спростовує заяви з Росії про те, що Україна нібито "краде газ з труби".

"Навпаки, ми як раз показуємо, що Україна ніколи не крала газ. Ми говоримо про те, що якщо буде заходити газ без документального оформлення, тобто незрозуміло чий, то Україна замість того, щоб цей газ спожити або комусь віддати, буде його надійно зберігати... Україна не буде його красти, забирати, споживати, нічого з ним робити не буде, а буде його зберігати до тих пір, поки власник не прийде з документами", - підкреслив директор "Нафтогазу".

Як раніше повідомляв "Апостроф", президент України Володимир Зеленський заявив, що в ході телефонної розмови з главою Росії Володимиром Путіним обговорювалося в тому числі питання підписання нового договору про транзит газу до Європи.