RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Загрожує санкціями Україні від ЄС: нардеп розповів про наслідки відмови НАБУ виконувати рішення ЄСПЛ

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вказав НАБУ на грубі порушення прав людини з їх боку - тиск на свідків і незаконне стеження, в свою чергу НАБУ заявило, що продовжить переслідування нардепа Георгія Логвинського незважаючи на рішення ЄСПЛ.

Нардеп Олексій Гончаренко заявив, що такими діями директор НАБУ знищує важливу інституцію країни і створює загрозу міжнародному іміджу країни та її євроінтеграційним перспективам.

ЄСПЛ відмовив НАБУ в знятті імунітету з Логвинського, народного депутата 8 скликання, який представляв Україну в ПАРЄ. На нього поширюється імунітет від переслідувань органами через те, що його дружина - суддя ЄСПЛ. Більш того, ЄСПЛ визнав, що НАБУ давило на свідків у цій справі і вело незаконну діяльність. НАБУ у відповідь заявило, що не дивлячись на рішення ЄСПЛ продовжить переслідування Логвинського.

Нардеп Олексій Гончаренко так прокоментував дії НАБУ у справі Логвинського:

"ЄСПЛ прийняв рішення і відповів, і відповів так, як ніколи не відповідав жодній державі: НАБУ - тисне на свідків, займається незаконним стеженням. А адже ЄСПЛ, що базується в Страсбурзі - це орган Ради Європи з бездоганною репутацією і авторитетом у всьому світі. По суті, ЄСПЛ підтвердив те, що я говорю останній рік - корупціонер Ситник (він офіційно внесений до реєстру корупціонерів України) знищує цю найважливішу інституцію, зводячи особисті рахунки і виконуючи замовлення, включаючи політичні переслідування".

Також в коментарі УНІАН Олексій Гончаренко розповів, як такі дії Ситника руйнують репутацію НАБУ, відносини України з ЄС та євроінтеграційні перспективи країни.

"Грубе ігнорування прав людини, норм і принципів європейського і українського законодавств ні до чого доброго не приведуть. Артем Ситник псує відносини, які роками будувалися українськими політиками і дипломатами з Єврокомісією і Європарламентом. Ми прекрасно розуміємо, що Європі не потрібен безвіз, а тим більше тісна інтеграція з країною, де можливе таке правове беззаконня, де ігнорують рішення найважливішої інституції - ЄСПЛ, де тиснуть на свідків, організовують нелегальні стеження і загрожують членам сім'ї суддів Європейського суду. Не виключені і санкції щодо України. Крім того, такі дії Ситника наносять репутаційний удар по НАБУ, від якого бюро буде важко оговтатися, - вважає нардеп. - Будь-яка заява в ЄСПЛ тепер буде розглядатися через призму беззаконня і ігнорування рішень європейської судової системи, які собі дозволяє пан Ситник".

Представник Харківської правозахисної групи Євген Захаров раніше заявляв, що Україну можуть звинуватити в тиску на ЄСПЛ через незаконне стеження Національного антикорупційного бюро за суддею цього суду.

Раніше НАБУ відмовилося виконувати рішення Печерського райсуду Києва про закриття кримінального провадження як незаконного по іншій справі - Писарука і Бахматюка. Адвокати Олега Бахматюка заявили, що оскаржуватимуть незаконні дії НАБУ в ЄСПЛ.