RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Боррель розповів Україні, як ЄС організував інвестиційно-торговельні відносини з Китаєм

Головний дипломат Євросоюзу Жозеп Боррель в інтерв'ю "Новому Времени" розповів, як ЄС вибудовує економічні відносини з Китаєм.

Відповідаючи на питання, що дипломат думає з приводу того, як функціонери США рекомендують Україні утримуватися від глибшої співпраці з Піднебесною, Боррель відповів: "Відносини між ЄС і Китаєм одночасно і стратегічно важливі, і складаються з викликів. Китай в декількох сферах партнер, у відносинах з яким ЄС має чіткі цілі. Китай - сторона переговорів, з якою ЄС необхідно знайти баланс інтересів. Але Китай і економічний конкурент, який намагається стати технологічним лідером, і системний гравець, який просуває альтернативну політичну модель".

Жозеп Боррель підкреслив, що в китайському питанні Європа діє виключно керуючись своїми інтересами, з огляду на значимість торгового партнера.

"Як і в будь-яких інших відносинах з країнами по всьому світу, ЄС захищає свої інтереси. Ми повинні розуміти, що обсяг нашої торгівлі з Китаєм - в середньому 1,5 млрд євро в день", - зазначив глава європейської дипломатії.

Думку про найближче майбутнє Китаю в світовій системі геоекономічних координат висловив і президент Пекінського центру "Центр Китаю і глобалізації" Ван Хуйяо.

"Можливо, ми рухаємося до майбутнього "Один світ, дві системи". Те, що зробили США, змусило країни вибирати сторону. Думаю, країни, що розвиваються, включаючи ті, що входять до Асоціації держав Південно-Східної Азії, Центральної Азії, Латинської Америки і Африки, візьмуть систему під керівництвом Китаю, тому що китайські компанії можуть запропонувати їм високі технології за доступною ціною. США наробили шум, але чи зможуть вони надати економічні ефективні рішення країнам з економікою, що розвивається?" - сказав Ван Хуйяо Інформресурсу Nikkei Asia.

На початку жовтня 2020 китайські інвестори запорізького ПАТ "Мотор Січ" звернулися до депутатів Верховної Ради з вимогою провести розслідування і притягнути до відповідальності вищих посадових осіб, причетних до незаконного блокування реалізації інвестиційних прав на активи моторобудівного заводу.

"Протягом 3 років китайські інвестори, що вклали в активи ПАТ "Мотор-Січ" близько $1 млрд, проте через безпідставні перешкоди з боку АМКУ і СБУ не можуть увійти на підприємство, стати повноправними власниками і здійснювати госпдіяльність", - йдеться в листі на ім'я 423 парламентаріїв і ряду комітетів ВРУ.

Інвестори попередили українську владу, що вони мають намір в форматі інвестиційного спору стягнути з України через міжнародний арбітраж понесені збитки в розмірі $3,5 млрд, якщо до цього за столом переговорів не буде відновлено справедливість.