RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Затримання Чауса відіб'ється на відносинах України і США: експерт звернув увагу на важливу деталь

Затримання колишнього київського судді Миколи Чауса, якому 4 серпня обрали запобіжний захід, може вплинути на відносини України і США.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Офіс президента після виявлення екс-судді у Вінницькій області опинився у вельми делікатному становищі. З огляду на значний вплив Банкової на силову вертикаль, виникли закономірні питання щодо обізнаності президента Володимира Зеленського і глави ОП Андрія Єрмака щодо фактично трьох викрадень Миколи Чауса - при чому, де-факто за участю мало не всіх існуючих в нашій країні силових органів.

Зараз почалася активна фаза підготовки візиту Володимира Зеленського в Білий дім. Андрій Єрмак і міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вилетіли до Вашингтона для обговорення ключових деталей зустрічі президента Зеленського з його американським колегою Джо Байденом.

З огляду на, що НАБУ позаочі називають "дітищем Байдена" (Бюро створювалося під час перебування Джо Байдена віце-президентом), у Вашингтоні уважно стежили за гонками спецназу Бюро і оперативників СБУ, фактично відбили підозрюваного Чауса у поліції.

У Володимира Зеленського і Джо Байдена і без того вистачає складних тем для розмови. На Банковій явно не були зацікавлені, щоб їх стало ще більше.

Як зазначив експерт-американист Ради зовнішньої політики "Українська призма" Олександра Краєв, версія про те, що допуск співробітників НАБУ до Миколи Чауса пов'язаний з підготовкою візиту президента Зеленського в Вашингтон, має право на існування. Разом з тим, два процеси просто могли збігтися у часі.

"Йде підготовка до візиту, а паралельно з цим керівництву ВП і СБУ довелося шукати законний вихід із ситуації (конфлікту НАБУ з СБУ - "Апостроф"). Судячи з ситуації, вихід був знайдений. В будь-якому разі, це - позитивне рішення в контексті відносин української влади з США ", - пояснив Олександр Краєв.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Чаус в домашньому: чим загрожує екс-суддя Зеленському та Порошенку.