RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

2 травня

Всі новини

Врегулювання чи консервація: чим закінчиться збройний конфлікт Киргизстану та Таджикистану

Збройний конфлікт на кордоні Киргизстану та Таджикистану буде законсервовано, адже він не відповідає постійним інтересам цих країн. Незавершеність процесу демаркації та делімітації надалі залишиться причиною прикордонних конфліктів.

Причини й обставини нового прикордонного конфлікту Киргизстану і Таджикистану пояснив таджицький політолог Шералі Різоєн.

За його словами, якщо подальший розвиток подій завершиться консервацією конфлікту, то ключовим питанням залишиться те, наскільки сторони здатні дотримуватися досягнутих домовленостей, а також чи мають достатньо політичної волі завершити перемовини щодо делімітації і демаркації держкордонів та не використовувати дану обставину для збільшення політичного рейтингу.

"Безперечно, конфлікт на кордоні не відповідає постійним інтересам Таджикистану та Киргизстану, якщо не розглядати у цьому фактор почуття реваншизму та призначення зовнішнього ворога, щоб консолідувати власну владу та об'єднати народ. Інцидент буде врегульовано, а точніше законсервовано", - зазначив експерт.

На його думку, незавершеність розмежування кордонів надалі залишиться причиною прикордонних конфліктів. Як свідчить дослідження, вони можуть статися у будь-який час.

"Тобто важко прогнозувати, що буде в короткостроковій перспективі. Очевидно, що без урахування та визнання національних інтересів сторін, дотримання раніше підписаних домовленостей, невисунення нових вимог, оголошення тієї чи іншої території спірною, а також готовності йти на поступки та обмін територіями, неможливо врегулювати конфлікт і поставити крапку в цьому питанні", - наголосив політолог.

Більше читайте в матеріалі "Апострофа": ОДКБ не втручатиметься у конфлікт між Бішкеком та Душанбе - таджицький політолог